Sarajevo: Sin legendarnog čika Miše nastavio očevim stopama [VIDEO]

0 739

Na mjestu gdje je Husein Hasani, poznatiji kao Čika Mišo, više od dvadeset godina zarađivao svoj hljeb čisteći cipele, u Titovoj ulici u Sarajevu, danas je njegov sin Ramiz Pašić nastavio taj posao i pretvorio ga u porodičnu tradiciju.

Čika Mišo je bio jedan od poznatijih simbola Sarajeva, šest punih decenija radio je kao čistač cipela. Prvo je bio smješten ispred stare duhanjare na Marijin-Dvoru, nakon čega je do kraja svog života radio u Titovoj ulici.

Ramiz, šezdesetčetverogodišnjak, u razgovoru za Agenciju Fena kaže da je penzioner i da je radio u komunalnom preduzeću, ali da je imao želju, preporuku i obavezu od oca da nastavi posao čistača cipela.

Skromni Ramiz kaže da će danas, prvi dan cipele čistiti besplatno, a da će narednih dana cijena biti simbolična i neće biti određena. Čišćenje cipela će koštati onoliko koliko mušterija smatra da posao vrijedi, pojašnjava Ramiz.

Kaže da je kao dječak radio s ocem, na mjestima gdje je Čika Mišo radio, hodao je s njim, ali da prije očeve smrti nije imao ambicije da i on počne raditi taj posao.

– Imam sina i tri unuka, i sigurno je da će oni poslije mene nastaviti raditi posao čistača cipela da bi Sarajevo uvijek pamtilo Čika Mišu – kazao je Ramiz.

Istaknuo je da ljudi koji su ga danas vidjeli sa Čika Mišinom opremom i na njegovom mjestu pozdravljali su ideju, ali su mu i prilazili sa čuđenjem jer mnogo podsjeća na svoga oca.

Husein Hasani je preminuo početkom januara 2014. godine, a prije smrti svako jutro u 9.30 sati dolazio je na svoje radno mjesto, bez obzira na vremenske uvjete. Bio je omiljen među stanovnicima Sarajeva.

Čika Mišo je bio posljednji i jedini ulični čistač cipela u Sarajevu, ali i šire, 2009. godine dobio je posebno priznanje Grada Sarajeva.

Njegov lik se pojavljuje u brojnim dokumentarcima i pričama.

Čika Mišo je uvijek isticao da je u životu najvažnije ne ”ukaljati” obraz i biti pošten do kraja života. Rođen je 22. decembra 1931. godine na Kosovu.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x