Saradnjom stručnjaka do boljeg odgovora na nasilje nad djecom

0 583

Predstavnici centara za socijalni rad, policijskih uprava, zdravstvenih ustanova, te osnovnih i srednjih škola regiona Tuzla učestvovali su u radionici na kojoj je prezentiran dokument „Smjernice za postupanje u slučajevima nasilja nad djecom” koji je ranije ove godine usvojilo Vijeće ministara BiH.

IMG_1944

Tokom radionice, učesnici su imali priliku da praktično razumiju kako primijeniti detaljna uputstva sadržana u ovom dokumentu kako bi se djeca zaštitila od svih oblika fizičkog i mentalnog nasilja, povrede ili zloupotrebe, zanemarivanja ili nemarnog odnosa, maltretiranja ili eksploatacije, uključujući seksualnu zloupotrebu.

“Ovaj dokument je od neprocjenjive vrijednosti zbog važnosti teme koju obrađuje, a jako je bitno naglasiti da je prilagođen konkretnoj strukturi relevantnih službi u BiH i koncipiran na način da daje jasne smjernice, tj. uputstva svakom sektoru koji ima nadležnost i ulogu u zaštiti.” – kazao je diplomirani psiholog iz Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo Nermin Omerović, koji je i sam učestvovao u stvaranju smjernica. Također, gdin. Omerović je dodao da iz UNICEF-a upozoravaju da se nasilje nad djecom prečesto ne vidi, ne čuje i ne prijavljuje, te da je glavni cilj koji se primjenom dokumenta „Smjernice za postupanje u slučajevima nasilja nad djecom” želi postići da se identificira svaki slučaj mogućeg nasilja ili zlostavljanja djece u BiH, te da se uradi sve kako bi se dijete odmah zaštitilo i kako bi se eliminirala mogućnost da dijete ikada više dođe u istu situaciju.

Projekat “Recimo NE nasilju nad djecom” je dio regionalnog projekta UNICEF-a koji finansira Evropska Unija, a u BiH koordinira Centar za Promociju Civilnog Društva (CPCD) kroz Mrežu NVO-a za eliminaciju nasilja nad djecom (NEVAC).

Temeljna poruka UNICEF-ove inicijative ”Prekinimo nasilje nad djecom” jeste da, kako kaže izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake “kad god i gdje god su djeca povrijeđena, naš bijes i ljutnja moraju biti viđeni i za njih se mora čuti.” Inicijativa poziva ljude širom svijeta da prepoznaju nasilje nad djecom, priključe se svjetskim, državnim ili lokalnim pokretima kako bi se ono prekinulo i kako bi se prikupile nove ideje da bi se zajedničko djelovanje usmjerilo na ovaj cilj.

Bosna i Hercegovina je prihvatajući obaveze iz člana 19 UN Konvencije o pravima djeteta postala obavezna da preuzme sve odgovarajuće zakonodavne, administrativne, socijalne i obrazovne mjere radi zaštite djeteta od svih oblika nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x