Samo po zakonu, savjetniče Rajner

5 483

Da obmanjivanje javnosti, iznošenje neistina i pokušaji minoriziranja položaja prosvjetnih radnika u Tuzlanskom kantonu iz Vlade TK ne prestaju, potvrdio je i Igor Rajner, savjetnik Kantonalnog premijera, gostujući u Dnevniku 2 RTV TK 14. marta 2012. godine.

Rajner je tom prilikom optužio budžetske korisnike da su oni krivi za gubitak od 18 miliona KM iz Budžeta, jer su „njihove plate najveći rashod u Budžetu“. Savjetnik Premijera je očigledno zaboravio, ili nije ni upućen, da je Vlada TK sa sindikatima obrazovanja još 2001. godine potpisala Kolektivni ugovor, u kojem stoji da najniža plata zaposlenika u osnovnoj školi NE MOŽE biti manja od 70 posto prosječne plate u FBiH (u januaru ove godine ona je iznosila 828,42 KM). Međutim, ovaj član Kolektivnog ugovora NIKADA se nije poštovao. Budžetski korisnici u TK su pokazali senzibilitet i razumijevanje prema ekonomskoj situaciji i pristali na to da im se isplaćuju daleko niže plate od zakonom propisanih, te je najblaže rečeno, ovakva Rajnerova izjava nekorektna. Nazivajući prosvjetne radnike „sebičnim i neosjetljivim“, premijerov savjetnik je izgleda zaboravio da je ne tako davno, kao poslanik u Skupštini TK i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta, svakog mjeseca u džep stavljao preko 3.000 KM. Toliko o neosjetljivosti!

– Moje lično mišljenje je da su jubilarne nagrade apsolutno nelogična kategorija među ljudima koji su vrlo privilegovani u pogledu radnog vremena, uslova rada, redovnosti plate, pa i visine plate, kazao je između ostalog Rajner, dodavši, „koja je svrha jubilarnim nagradama zadržavati ljude na poslu koji svi hoće?“.

Savjetniku Rajneru bi neko doista trebao dostaviti Kolektivni ugovor, kako bi se podučio da se „jubilarna nagrada dodjeljuje zaposleniku za vjernost u službi na poslovima odgoja i obrazovanja“. A činjenice je da njegov posao, imajući u vidu visinu plate i sve ostale beneficije, daleko poželjniji od posla jednog učitelja, nastavnika ili profesora.

– Dramatično je to da Vlada i Skupština nema zakonskog osnova da te ljude vrati na posao, tako su zakoni naštimani da oni mogu štrajkati dokad hoće. Zakon nas veže, a sa druge strane drugi zakoni nas tjeraju da budžet donosimo, da budžet sprovodimo, da poštujemo zakon, kazao je Rajner.

Ništa više sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja i ne traže, osim onog što i sam Rajner navodi, a to je da se poštuju svi zakoni, uključujući i onaj koji se odnosi na njihove plate i naknade. I za kraj, čisto da više ne bi dezinformisao javnost i širio neistine da se broj učenika konstantno smanjuje u posljednjih nekoliko godina, a da je broj prosvjetnih radnika ostao isti, obavještavamo savjetnika Rajnera da je od 2001. do 2011. godine broj zaposlenih u osnovnim školama manji za 400 osoba.

Informativna služba SSOOiO TK i SSVOONK-a BiH TK

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
neko

Šta očekivati od stare komunjare!

jedanODonih

Samo istrajati do kraja!! – zato i jesmo medju TOP 5 najnepismenijih zemalja u Europi,a mozda i svijetu kad nam “ministri bez škole”, sjede u toplim foteljama i primaju platu cca 3000 KM.

U bivsoj Jugoslaviji znalo se ko je ministar,a ko direktor! Umjesto da nam se djeca skoluju,a da osobe/profesori/ koji ih uce tom znanju imaju barem realnu platu,na danasnjem vaktu za prezivit,oni bi jos da im smanje za 6,5% . BRUKA!

Nek sebi ministri smanje platu za 20%, a onda prosvjetarima za 6,5% i bit cemo svi zadovoljni i jednaki!

E M H S C

ako je kanton toliko u krizi ajmo na zajednicki kazan kao i u godinama rata

elle

Preko mrtvih bi gazili…i to im je jedini način.Vrijeme je da se digne glas !

svdfbasjfnjn

Za nasu vladu redovna plata – endemska pojava
Ko ce im reci da je redovna plata obavezna
Umjesto da rade da svugdje plate budu redovne
oni hoce da svoje uposlenike dovedu u situaciju kakva je
kod pojedinih privatnika, radi i suti, plata kad dobijes i
koliko dobijes.
Kada privatnici tako rade – to je njihov cilj, vlada treba
da ima drugaciji cilj, redovnu platu kao nesto sto se podrazumjeva za sve radnike. Obecavali su smanjenje nezaposlenosti, sada im je druga prica.
Obzirom da je to koalicija SDP-SDA nema se za koga glasati na kantonalnom nivou.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x