Sajam “Medena” ponovo u Tuzli

0 1.285

Piše: Ivana Perić

U tijeku je 13. Međunarodni sajam pčelarstva na trgu Slobode u Tuzli. Ovogodišnjem tradicionalnom sajmu pristupilo je preko 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Cilj organizatora sajma je predstaviti kvalitetu i autentičnost meda na području Bosne i Hercegovine, što dokazuju i najbolje ocjene na posljednjoj 4 analizi meda održanoj na Tehnološkom fakultetu u Tuzli. Na međunarodnoj analizi predstavljeno je 288 uzoraka iz 18 država svijeta na tri kontinenta.

“U sklopu ovog sajma pored izvanrednih rezlutata naših pčelara osnovali smo i projekat pod nazivom “ Prvi školski pčelinjak”. Pčelinjak je otvoren prvog dana sajma u naselju Krojčica. Cilj nam je urediti pčelinjak da bi mu mogle pristupiti i invalidne osobe. Izgrađeni su svi tipovi košnjica a trenutno ih brojimo 21. U narednom vremenu biće održana i obuka za sve koji se odluče baviti pčelarstvom” izjavio je Šefik Čivić predsjednik PD “Nektar”.

Na štandovima sajma prestavljeni su razni pčelinji proizvodi, ljekovito bilje i preparati od meda.

Za kraj našeg razgovora preporučuju građanstvu da pred nadolazeće zimske dane nabave neophodne količine meda kod proizvođača sajma, da podrže i podstiču domaću proizvodnju.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar