Sa istim iznosom 2008. uspješna, 2009. neuspješna. Kako je to moguće?

3 514

hitnaskupstinaNakon rebalansa Budžeta TK i smanjenja sa 413 na 379 miliona KM zanimljivo je da se ne postavlja pitanje odgovornosti za nerealno planiranje Budžeta u martu mjesecu. Da podsjetimo, u vrijeme kada je recesija uveliko harala svjetskom ekonomijom naša kantonalna Skupština je usvojila Budžet koji je za 8% bio veći nego u 2008. godini.

Zaista bi bilo zanimljivo čuti objašnjenja na čemu je temeljen taj optimizam o 8% većem Budžetu? Bilo bi zanimljivo čuti i da li bi krize s Budžetom bilo da nije bilo tih 8% uvećanja s obzirom da je za približno toliko sada Budžet smanjen i doveden u nivo iz 2008. godine.

Bez pretenzije da pamutujemo ekonomistima laički razmišljamo kako imamo zaista čudnu situaciju, sa istim iznosom imali smo uspješnu 2008. godinu i neuspješnu 2009. godinu. Kako je to moguće?

Podebljavamo već postavljeno pitanje, da li je kriza vještački proizvedena nerealnim planiranjem Budžeta (u vrijeme recesije) sa stopom uvećanja od 8%?

Prije odgovora moramo reći da smo svjesni da postoji i osnovni problem kojeg do sada uopšte nismo spomenuli a to je punjenje Budžeta u odnosu na plan, i što je mnogo važnije, punjenje Budžeta u odnosu na isti period prošle godine. Još u februaru ove godine ministar finansija je izašao u javnost sa podatkom da je u januaru 2009. punjenje Budžeta bilo slabije za 12% u odnosu na januar 2008. godine. Pazite, i pored tako jasne indikcije januarsko smanjenje punjenja Budžeta od 12% u martu je nekom čudesnom matematikom pretvoreno u uvećanje Budžeta za 8% na godišnjem planu.

U junu mjesecu ove godine sindikalnim predstavnicima budžetskih korisnika rečeno je da je punjenje Budžeta daleko ispod plana i da je na nivou, ne 2008. već 2007. godine. To je ključni podatak. Jer ukoliko je punjenje Budžeta znatno slabije u odnosu na prošlu godinu, u situaciji kad nema razloga da vjerujemo u neko čudo do kraja godine, logičan je zaključak da je i učinjeni rebalans nedovoljan u smislu smanjenja i da bi Budžet za 2009. godinu trebao da bude na nivou 2007. godine umjesto 2008. godine.

Zašto to odmah nije učinjeno nije teško odgovoriti. Riječ je o politici. Ona martovska kada je usvajan Budžet iz neznanja je podcijenila nadolazeću krizu i usvojila nerealan Budžet, ovu sadašnju je strah suočiti se sa svojom krivicom i udjelom u krizi, protestima sindikata i mogućim smjenama.

(Tuzlarije/SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
proof

pa logicno: kad znas ces morat smanjit cijenu robe u narednim mjesecima, ti prvo povecas cijenu, pa onda nakon nekoliko mjeseci “lafo” smanjis cijenu i svi misle da je roba jeftinija.
to je nasa trznicna (pijacarska) ekonomija, koju su politicari preuzeli od pijacara, jer su iz takvog miljea i proizasli.
mi jedino mozemo komentarisat, i peticije potpisivat, a oni rade sta rade!

proof

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/panorame/opcinarima-isplacen-regres-u-iznosima-od-1050-do-448-km

Roljaj Zilha sutra ce predujam!

Znal ko jel mozda Mujkic isplatio regres ovim svojim igracima i koliko?
Reko treba to isplatit dok jos ima!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x