Rok vakcina protiv gripe H1 N1 nije istekao i za sada neće biti uništene

0 617

Vakcine protiv gripe H1 N1 koje su nabavljene za potrebe stanovništva F BiH neće biti uništene, kako su objavili pojedini mediji, povrđeno je iz Federalnom epidemiološkog zavoda.

Novac utrošen a vakcine ostale

Rok trajanja 30.000 doza nije istekao i još uvijek nema potrebe za njihovim uništavanjem.

„ Monovaletno cijepivo protiv H1 N1 gripe za potrebe F BiH nabavljeno je početkom aprila 2010. godine. Zbog slabog interesa građana te loše propagande koja se vodila, vakcine su uskladištene u Federalnom epidemiološkom zavodu. Njihov rok trajanja nije istekao“, istakla je Jelena Ravlija, šef Epidemiološkog zavoda F BiH.

Pomenute vakcine nisu distrubirane po kantonima pa tako ni na području Tuzlanskog kantona, doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo TK. U zavisnosti od daljeg toka širenja H1 N1 gripe, postoji mogućnost da se krene sa preporukama prema građanima da izvrše vakcinisanje a sa dozama koje su uskladištene.

U protivnom tek kada rok trajanja vakcina istekne iste će biti uništena prema zakonskim regulativama. No još uvijek ostaje otvoreno pitanje u kojem centru će vakcine biti uništene kada do toga dođe. „ To jeste veliki problem. Mi posjedujemo centre kao što je centar u sarajevu i tu se mogu uništite određene količne. Ukoliko se ukaže potreba za uništavanjem većih količina postoji vjerovatnoća da će vakcine biti poslane van gtanica naše zemlje“, dodaje Revlija.

Ukoliko vakcine budu uništene u specijalizovanim centrima BiH usluga se neće plaćati, no ukoliko bude potrebe da se određene količine izvoze van granica naše zemlje usluga će biti komercijalna i u tom slučaju podrazumijeva plaćanje.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x