Roditelji oprez: Na bh. tržištu igračke, pomagala i rekviziti opasni za upotrebu

0 772

Tako od 11 dječjih bicikala koji su laboratorijski ispitani u cilju provjere bezbjednosnih zahtjeva nijedan nije ispunio uslove.

“Neusklađenosti su se odnosile na oštre ivice na biciklu, nepostojanje jedne ili obje kočnice, nepotpunu zaštitu lanca i lančanika bicikla, neodgovarajuće rastojanje između pedale i blatobrana”, stoji u izvještaju.

Kako se navodi, kao rezultat toga devet modela dječjih bicikala u količini od 93 komada je povučeno sa tržišta, dok je na dva modela bicikala u količini od 99 komada izvršeno otklanjanje neusklađenosti.

“Na osnovu sprovedenih aktivnosti nadzora može se zaključiti da stanje na tržištu BiH u pogledu bezbjednosti dječjih bicikala nije na zadovoljavajućem nivou, te ga je potrebno značajno unaprijediti u budućem periodu”, ocijenili su u Agenciji.

Inače, pored bicikala, zbog rizika od davljenja i povreda sa tržišta su povučeni kupaći kostimi za djevojčice kao i dječji ženski kombinezoni.

Završen je i projekat nadzora dječjih hodalica, a rezultati sigurno neće obradovati roditelje čija djeca sa ovim pomagalima treba da uče prve korake.

Od 11 ispitanih hodalica sedam ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve, pa je čak 235 komada povučeno sa tržišta, a zatim i uništeno.

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci sa tržišta su masovno povučena plutajuća pomagala za plivanje, popularni dječji “mišići”, jer je utvrđeno kako proizvod predstavlja rizik od utapanja.

Kod mnogih nije bilo moguće utvrditi ni proizvođača ni model i seriju proizvoda, a nijedan od njih nije usklađen s Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi.

U 2014. godini je izvršena 21 inspekcijska kontrola u okviru kojih je s tržišta povučeno i uništeno 1.313 komada, a usklađeno 411 komada, s tim da ove aktivnosti još nisu završene.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar