Rijeka Bosna zagađena opasnom materijom iz “Arcelor Mital” – a

3 408

zenica-300x225Kroz kolektor otpadnih voda u krugu kompanije “Arcelor Mital” u Zenici u rijeku Bosnu je ispuštena veća količina opasne materije još neutvrđenog sastava. Podsjećamo, ovaj vlasnik u svom vlasništvu drži i GIKIL u Lukavcu.

Policiju i inspektore su o tome obavijestili ribari i stanovnici naselja uz obalu Bosne, nakon što su uočili masnu mrlju, koja mirisom podsjeća na mazut, javili su federalni mediji.Policija, kantonalni tužilac, nadležni inspektor i pripadnici Uprave civilne zaštite protekle noći su u krugu bivše Željezare, gdje je uz “Arcelor Mital” smješteno još nekoliko privrednih preduzaća, obavili uviđaj, uzeti su uzorci vode i sada slijedi istraga o ovom događaju.Mediji javljaju da su posljednja 24 časa bila “ubitačna” za floru i faunu rijeke Bosne nizvodno od kolektora otpadnih voda u zeničkom naselju Kanal.

Materija neutvrđenog sastava, koja se, prema izjavama stručnjaka, ispušta iz industrijskih i termoenergetskih postrojenja, i danas je isticala u rijeku, iako u znatno manjoj količini.
Stanovnici naselja uz obalu Bosne upozoravaju da je nekontrolisano ispuštanje materija opasnih po okolinu sve učestalije.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dado

Ehhh sto nisam , kakav inspektor , svi bi ovi drhtali … o njima niko nevodi kontrolu …

stop gluposti

dok se neko od odgovornih ne smakne glava nece se nista promjeniti.

lovokradica

eh da sam inspektor,
kako bi uzimo mito. bio bih najpotkupljiviji inspektor u federaciji a i sire!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x