Rekord u uzimanju mita drže univerzitetski profesori sa 1.700 KM

0 778

Istraživanja percepcije korupcije koja je proveo Transparency International BiH (TIBiH) svjedoče o tome da 96 posto bh. građana smatra da visoko obrazovanje u BiH predstavlja oblast koja bilježi iznimno visoki stepen korupcije.

Ilustracija

Analize i istraživanja spomenute asocijacije pokazuju, također, da korupcija u privatnim i javnim univerzitetima sve više postaje ustaljen oblik ponašanja sa svim pogubnim posljedicama po društveni sistem vrijednosti, a dugoročno i po razvojne perspektive i evropski put naše zemlje.

Ovo je istaknula glasnogovornica TIBiH Ivana Korajlić na okruglom stolu koji je danas u Sarajevu okupio predstavnike visokoškolskih institucija, nadležnih ministarstava i inspekcijskih službi, kao i studentskih i drugih nevladinih organizacija.

Skup o temi “Poražavajući rezultati korupcije u visokom obrazovanju – Prioriteti i mehanizmi za borbu” bio je prilika za sveobuhvatno razmatranje uzroka i posljedica korupcije u segmentu obrazovanja, s osvrtom na mjere i preporuke za prevazilaženje aktuelnog stanja.

U tom kontekstu, glasnogovornica TIBiH podsjeća da je nedavno istraživanje u vezi s davanjem mita, a koje je obuhvatilo zvanja od policajca do sudije pokazalo da upravo najviši prosječan iznos mita u BiH “neslavno” pripada univerzitetskim profesorima i iznosi oko 1.700 KM.

Pojava korupcije u visokom obrazovanju nije vezana samo za relaciju profesor – student u pogledu davanja mita za upis, polaganje ispita, različitih uvjetovanja… nego se radi o daleko širem spektru aktivnosti – od nelegalnog licenciranja, odnosno akreditiranja univerziteta, stjecanja akademskih zvanja i zapošljavanja, do pojava plagiranja, zloupotrebe javnih sredstava, prevara, nepotizma…

Upravo na sve ove pojave i širi društveni kontekst pojave korupcije u obrazovanju ukazao je prof. dr. Adnan Huskić, potcrtavajući značaj kvaliteta visokog obrazovanja za opće stanje i ekonomsku produktivnost svakog društva.

U vezi s tim, podsjetio je na poteškoće društva u tranziciji, neuspjelu reformu obrazovanja, iznimno slab materijalni status djelatnika u obrazovanju, neadekvatno provođenje “Bolonjskog procesa” i brojne druge manjkvosti nekonsolidirane demokratije i složenog političkog sistema u BiH.

Huskić podsjeća na neodrživi odnos i neodgovornost vladajućih elita spram oblasti znanja i nauke u koju se izdvaja manje od 0,05 posto BND-a, a što BiH sve više udaljava od kreiranja pretpostavki za izgradnju društva znanja i promoviranja istinskih etičkih i moralnih vrijednosti.

Konstatirano je, stoga, da će se TIBiH ubuduće fokusirati na korupciju prisutnu u visokom obrazovanju te da će, zajedno s nadležnim institucijama i organizacijama civilnog društva raditi na iznalaženju mehanizama za energično suzbijanje ove pojave.

U TIBiH očekuju da će se u BiH pristupiti sistematskom rješavanju pitanja vezanih za korupciju u viskoškolskim drugim nadležnim obrazovnim institucijama te pokrenuti ozbiljna kampanja po uzoru na zemlje koje teže ka članstvu u Evropskoj uniji (akcija “Indeks” u Hrvatskoj i sl.), a sve radi maksimalnog suzbijanja koruptivnih aktivnosti koje poprimaju sve šire razmjere i ugrožavaju same temelje bh. društva i države.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x