Rekao sam jedno a on je čuo drugo

1 702

Posao prevodiocima nigdje nije jednostavan i možemo samo zamisliti kako im je kada prevode diplomatske razgovore našeg troglavog i trojezičnog Predsjedništva sa gostima.

Nebojša Radmanović

Više glava različito i vide i čuju, a to je pokazala i posjeta predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa Bosni i Hercegovini.

Vijest prva (FENA):
Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas završio je posjetu Bosni i Hercegovini. Na kraju posjete novinarima je rekao da je cilj njegove zemlje članstvo u UN-u, ali i saradnja sa svim zemljama. Kada je u pitanju stav BiH prema članstvu Palestine u UN-u i nastavku pregovora s izraelskom stranom, Abbas je rekao da je “čuo pristanak sve trojice članova Predsjedništva BiH”.

Vijest druga (SRNA):
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske izjavio je u srijedu da je od njega predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas dobio podršku za mir, ali da to ne znači da je to podrška za jednostrano samoproglašenje države.

Šta je ko rekao i čuo “ptice znaju”. Pitanje je i šta novinari čuju pa smo možda i mi pogrešno čuli da Abas nije govorio o “jednostranom samoproglašenju” već da će generalnom sekretaru UN-a lično podnijeti zahtjev za članstvo u UN-u 20. septembra, na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a. A opet, iako se čini da to nije isto, treba imati u vidu i poređenje našeg kolege koji reče “cura može prvo od roditelja tražiti pristanak da se uda, a može se i ukrasti pa kasnije tražiti pristanak”.

Posebno je zanimljiv termin “jednostrano samoproglašenje”. Na prvi pogled se čini da je ono “jednostrano” višak jer samoproglašenje ne bi bilo samoproglašenje ako bi bilo višestrano. Ipak, to je samo na prvi pogled dok se ne prisjetimo da bi kod nas moglo teoretski da se desi “trostrano samoproglašenje”, ali samo teoretski.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TuzlaK

ma ti si udala care moj da nema vece .udale od tebe … vjerovatno ces to da cujes gdje god dodzes u FBiH …. samo ti .izi .uzu Dodiku i uzivaj u .uzovima ….

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x