Regulisano pitanje emitiranja reality programa: Big Brother, Farma, Parovi samo od ponoći…

0 817

Vijeće je takođe usvojilo i prijedlog izmjene člana 10. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koji se odnosi na reality programe. Podsjećanja radi, prijedlog izmjene u novom nacrtu je glasio: “Reality programi i pseudoreality programi će biti emitovani samo u periodu između 24:00 i 06:00 sati. Ovo ograničenje se ne primjenjuje na sadržaje koji se prikazuju uz tehničku zaštitu, kao ni na audiovizuelne medijske usluge na zahtjev“.

Vijeće je razmatralo i zaključak Vijeća ministara sa 33. sjednice u vezi sa donošenjem odluke o potvrdi imenovanja generalnog direktora Agencije, te razrješenjem, odnosno imenovanjem v.d. generalnog direktora. Vijeće Agencije je jednoglasno zaključilo da odluka o imenovanju i razrješenju v.d. generalnog direktora nije u skladu sa nadležnošću Vijeća ministara BiH, u smislu člana 20. Zakona o Vijeću ministara.

Vijeće Agencije smatra svojom obavezom da na navedene okolnosti upozori Vijeće ministara BiH i da zatraži preispitivanje odluke, odnosno da se nikakve privremene kadrovske promjene ne čine do okončanja konkursne procedure za izbor generalnog direktora Agencije, koja će biti obavljena u najkraćem mogućem roku, navedeno je u saopćenju Regulatorne agencije za komunikacije.

Komentari

avatar