Raspao se “građanski blok”: SDP ipak želi koaliciju sa PDA i SBB?

10 3.628

“Građanski blok” kojeg čini  pet  stranaka (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Stranka za BiH) mogao bi se  ‘raspasti’ prije nego što su to mnogi predviđali, iako je sve do prije nekoliko dana izgledalo da će formirati vlast u Tuzlanskom kantonu bez PDA i SDA.

Naime, kako TIP ekskluzivno saznaje, SBB je na posljednjem sastanku pet kantonalnih lidera u Tuzli zatražio da i PDA uđe u razgovore o formiranju vlasti u TK.

Kantonalni odbor SDP-a posljednjih dana uzdrmali su brojni problemi. U borbi za vlastite, ali i interese određenih interesnih skupina postoje ‘struje’ u stranci koje zagovaraju ulazak PDA u razgovore o formiranju vlasti u TK. Ima i onih  koji su  bliži koaliranju sa SDA-om, ali i onih koji podržavaju ‘građanski blok’ bez PDA i SDA. Tek rijetki spominju odlazak SDP-a u opoziciju. Također, velika se borba i lobiranja u stranci vode oko imena kandidata za rukovodeće pozicije u budućoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Tuzlanskog kantona.

˝Ovo do sada je bila sve farsa za javnost. SDP će u Tuzlanskom kantonu na kraju praviti vlast ili sa SDA ili sa PDA. To se znalo od samog početka. U igri su stranački  interesi, ali i interesi pojedinaca koji odlučuju o svemu. Ogroman novac  se vrti oko određenih interesnih grupa, javnih i privatnih firmi iz kojih se finansiraju. Jedni druge drže u šaci i ucjenjuju, pa i hapšenjima. U politici nema ljubavi, sve se svodi na interes uskog kruga ljudi iz različitih stranaka. Kakva ideologija i programi… To je priča za samo za javnost. Njih povezuje jedino interes i novac˝, izjavio je za TIP dobro obaviješten izvor iz SDP-a, koji nije želio da mu otkrivamo identitet.

Protiv koaliranja sa SDA i PDA  javno su se ranije odredili u Kantonalnom odboru DF-a TK i Regionalnom odboru Naše stranke TK. Kako saznajemo, protiv uvođenja PDA u razgovore o formiranju vlasti u TK, na posljednjem  sastanku u Tuzli su se pobunili kantonalni lideri  DF-a, Naše stranke i Stranke za BiH, kazavši Enveru Bijediću da time faktički prestaje sa radom ‘građanski blok’.

Podsjećamo, svoj stav da su protiv bilo kakvog koaliranja sa PDA i SDA su do sada iz SDP-a u Tuzlanskom kantonu javno iznijeli samo Gradska organizacija SDP-a Tuzla, Općinska organizacija SDP-a Gradačac i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

˝Nemoje zaboraviti da je najveća i najbolje organizirana organizacija SDP-a, Gradski odbor SDP-a Tuzla, pismeno prije izbora  tražila od vrha stranke da smijeni Envera Bijedića sa pozicije predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla jer je opterećen brojim aferama. Tada ga je ‘spasio’ predsjednik stranke Nermin Nikšić. On je spreman uvesti i povjereništvo u SDP TK kako bi sačuvao Bijedića i zajedničke interese˝, napominje sagovornik TIP-a.

10
Komentari

avatar
9 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
maakSDA=SBIH=PORAZ2018tosamjaMister-Xrealan Recent comment authors
newest oldest most voted
maak
Guest
maak

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA Ko napisa jednom delic je kukin igrac svaka cast pogodio je 100%

Delici Kukin sin
Guest
Delici Kukin sin

Malograđanski BH Blok za 4 razred

realan
Guest
realan

Pa bolje bi nam bilo da budu PDA I SDA, nema gore kombinacije od Kukucia i Bijedica, uz primjese Delica… Tesko nama!

Cekic
Guest
Cekic

i ovo govno od koalicije bi trebalo da bude bolje od SDA. zalosno i jadno za koga smo glasali i kome smo dali glasove.pa za vas je SDA nazalost institucija.
Glasaj za SDP i DF da bude sa PDA i SBB e je..bo mi sami sebi …tako sve po redu ! Pametnom dosta

hadžipujdo
Guest
hadžipujdo

Kukić-Radončić-Bijedić-Delić, to je dobitna kombinacija ljevice.Svaka čast za poštenjačine koji čine ovu koaliciju.Neka nam je Bog na pomoći.Jer bi ovi bolesnici rođenu mater izdali za lični interers.A o njihovom poštenju i četitosti dobro smo upoznati.Neka nas dragi Bog čuva, uz želju da nam svima bude sretna nova 2019.godina.

Mister-X
Guest
Mister-X

Sta nam je sa Domom zdravlja, ima li tu kakvih novosti o (ne)casnim radnjama dinastije Arapčić?

tosamja
Guest
tosamja

e moj jado providan si koliko tipujes za SDA i PDA! Ti si 0 za novinara a mislim da i to nisi. Tipični umišljeni arogantni Puračak koji misli da je voziti se s 9 i zavrsit srednju u tuzli smisao zivota!

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

Vidjet ćemo ko je Kukin igrač
Bakir ili Bijedić

Sako jako
Guest
Sako jako

E sad tek treba ojačati vladu TK,tako što će postaviti Delića za premijera jedino on može To sve da izdrži te napade na lijevu ideju itd…

maak
Guest
maak

NE NE PRVO NEKA STO JE LAFINAS TVOJ OBECAO ISPUNI DA LUKAVAC PRODISE , JEZERO OCISTI SA NJEGOVIM KOMBAJNIMA I PITKA VODA EHHHH JEDINO AKO TO PREUZME JAKE I ADEM BECA ONDA CE BIT 00% URADJENO HAHAHAHA KOMUNJARE KO VAS NEZNA SKUPO BI VAS PLATIO