Računi za struju u decembru bit će uvećani

14 542

Računi za potrošnju električne energije za decembar 2013. godine bit će uvećani svim građanima BiH. Kako su naveli iz EP BiH i EP HZ HB razlog tome je naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kongeneracijskih postrojenja.

1515908495506add40c6c37969659313_orig

Sredstva dobivena putem ovin naknada bit će na posebnom računu Vlade F BiH, a ista bi trebala biti isplaćena osobama i firmam koje se bave proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Riječ je o ponovnoj provedbi odluke Vlade FBiH koja je donesena 2011., ali je njena provedba bila prekinuta od januara  2012. dodecembra  2012. zbog određenih nedostataka i utvrđivanja zakonitosti provedbe.

Budući da je Vlada sada donijela zakon, odluka je ponovno na snazi i kupci električne energije u FBiH su je dužni plaćati. Na osnovu ove odluke, JP EP BiH d.d. – Sarajevo i EP HZ HB Mostar će na računima za električnu energiju od 1.12.2013., obračunati i kao posebnu stavku naznačiti iznos ukupne naknade za poticanje.

Jedinični iznosi ovih naknada iznose 0,001 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 0,4 kV; 0,001 KM/kWh za kategoriju kupaca javna rasvjeta; 0,0008 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 10 kV; 0,0007 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 35 kV; 0,0005 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 110 kV i više.

Prema ovoj odluci naknada za domaćinstvo s prosječnom potrošnjom električne energije trebala bi iznositi najviše jednu KM.

RTV Slon

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
14 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
bosanceros

mogu na jos i j****,markica po markica 101 markica

dely

Ma kakva je ovo glupost, neka tim proizvođačima umanje porazne naknade i tako ih stimulišu, a ne na ovakav feudalni način. Evo i ja sam ugradio plin na svoje auto, pa ako vlada može da me stimuliše jer ne zagađujem okolinu.

aloo

nije to nista sta ce nas jos strefit a mi samo sjedi suti i uzivaj nije nama lose da je lose neko bi protestovo cista uzivancija..evo podna ja tek usto imam 2 km odo se okladit i popit kafu i ja zadovoljan

RED BERET

Sve ce to narod platiti…

KUNG FU CE

Čega se sve neće sjetiti da uzmu pare.Kraj je godine valja popuniti rupe u budžetu pa kao njima stalo do obnovljivih izvora energije.Obnovljiva je jedino njihova beskonačna pohlepa.

da

Kreteni

realan cojk

Sto se taj poticaj ne skida sa ionako prevelikih plata ljudi koi rade za elektro privredi,svugdje u svijetu elektro privreda finansira obnovljivu energiju a ne sa ledja potrosaca.Mi cemo platit finansiranje obnovljive energije a oni ce nam je opet skupo prodavat.Daj mi pare da kupim traktor a kad ti uzorem opet ces platit,pare za traktor si dao samo da se ja nemucim kao za obnovljivu energiju.Koi smo mi glupaci-Bosanci

tito

znam ja nas j..o ja nas i dalje cemo da sutimo i trpimo a oni ce da trljaju dlanove u elektrani cistacica ima platu 900 maraka neznam samo kako mozemo ovo sranje da trpimo svakodnevno svi nas kako hoce a mi govorimo dobro je izgleda da nam je stvarno dobro

Ivan

Ejjj dobro je, nepuca se. Neka poskupljuju, kradte braćo mila. Pa Smolućani su Smoluću prije gradili dvije pritke zakačiš na žice i žeži brale. A sada spustiš jaranu iz elektrodistribucije štogod u padže i on ti srikta na sahatu i opet žeži brale….

azrail

e aloo dobar si a i u pravu si 100%,ja mislim da ej ovo malo sto se desava a i ova poskupljenja stvarno ako je za ovoliko neznam ni zasto su onda pravili poskupljenja,stvarno sve je to bez veze,HALLO robovlasnici nasi dragi i uvazeni glad nam treba na to se malo obazrite to zelimo i cekamo pozurite stim nestrpljivi smo

alfi

Zdravo rajo,
da vam ja kazem sta je to.
To su nase budze vidile to ovde na zapadu,to isto se radi ovde u dojcu,jos samo fali da se veliki potrosaci kao ovde oslobode toga a vi narode placajte.
E dokle smo stigli sa lopovlukom al lakse je uzet nego dati.
Pozdrav raji.

NUKA

BIH podhitno treba poceti sa uvozom Vazelina,koliko nas ovi nasi handre nemamo kad ovlazit.

željo

Svima je jasno da BiH ima viška električne energije,da je izvozi ali ni to nije dovoljno za profit.U Elektro sektoru treba već jednom da shvate da se profit nemože zaraditi samo povećanjem cijena za energiju nego da pokušaju naći modus da potrošača stimulišu da eroši što više el.energije.Kad je zimski period oni povećavaju tarifu tako da me sprječavaju da više trošim,pa valjda je logičnije da u zimskom periodu smanje tarifu kako bi me stimulisao da je više trošim.Prvi ću počet trošit struju za grijanje kad bude jeftinija od 7-8 tona uglja koji se potroše za jednu zimu a grijem cijelu kuću sa cent. grijanjem.

Valter

Radi se o potrebi prikupljanja novca za povećanje penzija.
Naime, SDP-eov kadar – premijer Federacije Nermin Nikšić je izbjegao jesenas ulične proteste penzionera , tako što im je obećao od 1.januara 2014 povećanje penzija ( čini mi se 5 % ).Kako para nema u budžetu valja ih sabrati na ovaj način od raje. A zanimljivo je da će ta raja opet u oktobru 2014 glasati za Lagumdžiju .

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x