Pušenju sklono čak 40 posto zdravstvenih radnika

0 820

Uprkos učestalim upozorenjima stručnjaka o štetnosti duhanskog dima, broj pušača u BiH se ne smanjuje, a u kolikoj mjeri je ovaj problem uzeo maha pokazuje i podatak da je pušenju sklono čak 40 posto zdravstvenih radnika.

Ilustracija

Republika Srpska, prema mišljenju Darka Markovića, nacionalnog koordinatora za kontrolu duhana RS, ima odličan Zakon o zabrani pušenja na javnom mjestu, ali je, kako on kaže, problem u tome što taj isti zakon predstavlja samo mrtvo slovo na papiru, prenose “Nezavisne novine” u sutrašnjem izdanju.

“Zakon nije efikasan zato što je slaba kaznena politika. Na primjer, ako bilo ko pošalje dijete do kioska da kupi cigarete, ono će otići i uspjeće da to uradi”, pojašnjava Marković i dodaje da medicinski radnici, iako znaju kakve opasnosti donosi pušenje, to svoje znanje ne primjenjuju dovoljno.Sličnim podacima raspolaže koordinator za kontrolu duhana federalnog Ministarstva zdravstva Aida Ramić-Čatak, koja kaže da su istraživanja pokazala da se procenat pušača među medicinskim radnicima kreće između 40 i 45 posto.

Komentarišući federalni Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, doktorica Ramić-Čatak ističe da je on star 12 godina, te da je kao takav zastario, dok je novi u pripremi.Prema njenim riječima, sprovođenje važećeg zakona je slabo, a potreban je i malo napredniji inspekcijski nadzor. Suprotno mišljenju ljekara, u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove tvrde da se zabrana pušenja poštuje na većini javnih mjesta i objekata.Glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić kaže da je Republička zdravstvena inspekcija za devet mjeseci ove godine izvršila 337 kontrola u ovim objektima koje su se odnosile na zabranu pušenja i sve kontrole su bile uredne.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x