Pse lutalice iz BiH u Njemačkoj koriste kao pokretne mete!

2 864

Podaci Interpola iz 2012. godine pokazuju kako je šverc životinja odmah poslije krijumčarenja droge i oružja, pa je taj posao, u kome se vrti ogroman novac, postao zanimljiv i mnogima u BiH.

68450_10152272955580393_1510918393_n

Kada od nadležnih državnih institucija zatražite podatke o izvozu pasa, nećete dobiti ništa. Jer psi se ne izvode. Ali se zato udomljavaju u Njemačkoj, Švicarskoj i drugim državama. Da se radi o čistokrvnim, vrijednim psima, priča bi imala smisao. Ali kada dobijete podatak kako BiH samo u Njemačkoj godišnje udomi nekoliko hiljada pasa lutalica, mješanaca u BiH, onda priča postaje sumnjiva, navodi “Večernji”.

“Mi smo Tužilaštvu prijavili jednu grupu koja se bavila ovim poslom. Samo u godinu dana prevezli su oko 1.000 pasa u Njemačku. Mali dio je vjerovatno udomljen, ali se većini gubi svaki trag nakon nekoliko mjeseci. Koliko znamo, ti psi se koriste za testiranje oružja. U tim slučajevima su pokretne teme. Koriste se i za testiranja lijekova, kozmetike, rade im se vivisekcije. To je čisto mučenje životinja”, rekli su za “Večernji” u banjolučkom udruženju “Noa” koja aktivno radi na ovome problemu.

Za one koji ne znaju, izraz vivisekcija (iz lat. secirati naživo) se zamjenjuje nježnijim izrazima kao, primjerice, istraživanje na modelu. U biti, to je rezanje naživo pasa tokom određenih eksperimenata ili praksi. Vivisekcija ili rezanje psa dok je živ s ciljem vršenja eksperimenta, ili obuke studenata odobreno je u 2010. godini, i to samo kod mješanaca. Upravo takvi psi u velikom broju idu iz BiH prema EU pod izgovorom udomljavanja. Nakon tri mjeseca smještaja u nekom od domova gubi im se svaki trag.

Nakon što se dobije potrebni certifikat, psi se stavljaju u kaveze i šalju na put u zemlje EU-a. Preko granice ih ne voze više od pet kako ne bi morali prolaziti strože kontrole.

Put jednog psa u Njemačku košta oko 100 eura. Šverceri ih navodno prodaju za 250 do 300 eura, tako da je lako izračunati koliko se može zaraditi na ovome kriminalu.

Veterinari uglavnom nisu raspoloženi za razgovor o ovoj temi. Oni koji su bili “neoprezni” pa iznijeli određene podatke brzo su izvrgnuti prijetnjama, tužbama, sudovima.

“Nakon što sam progovorio o ovome problemu, brzo su stigle anonimne kaznene prijave protiv mene, počele su i prijetnje. Radi se o velikom kriminalu koji treba razotkriti”, rekao je direktor veterinarske stanice u jednom gradu u Bosni koji je želio ostati anoniman.

Neslužbeno se saznaje kako su i nadležne inspekcije počele aktivnije raditi na istraživanju udomljavanja životinja iz BiH u evropskim zemljama. Na rezultate istrage još uvijek se čeka.

Njemačka policija već je provela određene akcije i uhapsila pojedince koji su imali veze s BiH. Očekuje se kako će istragu početi i bh. institucije.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
dine

U tim slučajevima su pokretne “teme”…. gosn portalci kada pretipkavate tekst pokusajte pregledati kako ste to uradili ovo i drugi citaju…
moze li kako da udomljavamo nase politicarske “pse” apa da ih se rjesavamo…
sto se tice pasa lutalica dovoljno je samo useljavati veci broj Kineza u BiH i oni ce to rijesiti ekonomski i organski naravno koristit ce ih u ishrani jer nigdje u zakonu ne stoji da ih je zabranjeno jesti..

Mićo

Pa normalno! Šta treba još kazat “glupom bosancu” za što i on sam služi i čemu će služit u budućem evropejše gemanšaftu. Žene će biti kao pomoćne sex mašine i čistačice starih i iznemoglih rajhstaglija, muškarci kao jeftina arbajten snaga, a mlađi malo pametniji(i muški i ženski) da se vrši eksploatacija mozgova njihovih uz strogi nadzor štats firera i geiht komande, naravski Briselske.I o čemu više eglen-beglen? Kad nećeš da budeš svoj beg, onda postani tuđi rob!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x