Prvi radni dan Trećeg kongresa fizijatara BiH

0 1.082
UKC Tuzla

Prema riječima prof.dr.Nedime Kapidžić Bašić, predsjednice Organizacionog odbora Kongres je započeo nizom aktuelnih i zanimljivih stručnih predavanja. „ Posebno je zadovoljstvo prepuna sala i veliki broj zainteresovanih učesnika, zdravstvenih profesionalaca različitih specijalnosti. Svi izloženi radovi su visokog kvaliteta a predavači uvaženi stručnjaci u svojim oblastima“, kazala je prof. Kapidžić- Bašić.

U prvoj sesiji koja se bavila reumatološkom rehabilitacijom plenarna predavanja održali su prof.dr.Božidar Ćurković, načelnik Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju KBC Rebro, iz Zagreba i i predsjednik Hrvatskoga reumatološkog društva, prof.dr.Nedima Kapidžić- Bašić i prof.dr.Suada Mulić- Bačić, iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Pored toga izložen je i niz aktuelnih saopštenja u ovoj tematskoj oblasti. O savremenoj biološkoj terapiji reumatoidnog artritisa predavao je prof.dr.Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju iz Beograda, Uspješno liječenje osteoporoze izložio je dr. med.Grazio Simeon sa Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, KB Sestre milosrdnice, Zagreb, a o Neuroablativnim intervencijskim procedurama u liječenju krstobolje Dražen Kvesić iz Zagreba. Prim.dr.Emir Halilbegović, direktor Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju istakao je:

“Da su već prvog radnog dana ispunjena očekivanja od kongresa i da su izuzetna zainteresovanost učesnika pokazali da su programska koncepcija i tematska područja dobro odabrani.“ Kongresu prisustvuje veliki broj eksperata i stručnjaka iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije i iz oblasti protetike i ortotike s ciljem razmjene iskustava i novih stručnih saznanja, kao i fizioterapeuti, radni terapeuti, medicinske sestre, defektolozi, psiholozi, logopedi i drugi zdravstveni profesionalci uključeni u rehabilitaciju.

U okviru ISPO konferencije koja se održava u okviru kongresnog programa u prijepodnevnoj sesiji je održano 7 plenarnih predavanja uvaženih stručnjaka iz protetike i ortotike. Hector Casanova, podpredsjednik Centra za međunarodnu rehabilitaciju Čikago, SAD, kroz izlaganje ukazao je na potrebu za protetskom edukacijom kod članova multidisciplinarnog tima, te predstavio projekat edukativnog centra otvorenog u Tuzli u saradnji Centra za za međunarodnu rehabilitaciju iz Čikaga i UKC Tuzla. „ Očekuje se da će nastavak CIR-ove obuke ključnih članova rehabilitacionog tima rezultirati poboljšanom komunikacijom, međusobnom saradnjom i razumijevanjem između stručnjaka uključenih u rehabilitacijski proces. Na kraju cilj nam je poboljšati usluge za osobe sa onesposobljenjem i povećati kvalitet i dostupnost stručne edukacije. U tom smijeru planiramo nastaviti s organizovanom edukacijom i radionicama u saradnji sa domaćim institucijama“, istakao je ovom prilikom Hector Casanova.

Za poslijepodne planirano je održavanje predavanja u okviru tematskih oblasti: fizikalni modaliteti, ortopedsko-traumatološka rehabilitacija i rehabilitacija kardiovaskularnih oboljenja, te u okviru ISPO konferencije prezentacija radova o vlastitim iskustvima iz Beograda, Sarajeva, Tuzle i Banja Luke.

(SodaLIVE.ba/A.O.)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x