Prva nesuglasica SDP-a i SDA, mala ali indikativna

0 617

Prilikom izbora poslanika iz reda bošnjačkog naroda za Dom naroda FBiH, dogodila se prva nesuglasica novih koalicionih partnera u Skupštini Tuzlanskog kantona. Dva, od tri bošnjačka predstavnika, izabrana su glatko, a riječ je o Seadu Čauševiću (SDP) i Mustafi Abdulahoviću (SDA).

SDA

Zapelo je kod izbora trećeg predstavnika. Hajrudin Bećirović (SDP) nije dobio potrebnu većinu, kao što se moglo očekivati, pa će zajedno sa Muhamedom Šadićem (SBiH) koji je dobio isti broj glasova, ući u izborni bubanj Centralne izborne komisije koji će odlučiti ko će od njih dvojice u naredne četiri godine uživati u parlamentarnim plaćama i benificijama.

Narodni deputati u našim parlamentima na svim nivoima vlasti, bez obzira da li ih zvali vijećnicima, poslanicima ili nekako drugačije, uglavnom su glasačka mašinerija koja slijepo sprovodi ono što je dogovoreno na stranačkim klubovima. Dok jedni kažu “mora se tako da bi vlade bile stabilne”, drugi su mišljenja da je to vrlo skupo karikiranje parlamentarne demokratije koja se svodi na to da se na zasjedanjima opozicija “nešto kao konstruktivno buni”, a parlamentarna većina nakon “rekreativne diskusije sa opozicijom” glasa onako kako je unaprijed dogovoreno.

Jučerašnja nesuglasica mogla bi da znači da se klubovi poslanika SDP-a i SDA nisu međusobno usaglasili ili, što bi moglo da bude vrlo zanimljivo, da se neki poslanici nisu povinovali odluci svog kluba. Ovo drugo bi moglo da bude vrlo indikativno za rad Skupštine u

SDP

narednom periodu. Bilo bi lijepo kad bi to bio znak da će poslanici glasati po vlastitim rezonima i savjesti ali to je za naše prilike ipak iluzija. Obično su razlozi za odstupanje od odluka kluba prilikom glasanja puno prozaičniji jer takvim postupcima poslanici obično pribjegavaju radi ostvarenja nekih vlastitih ideja i ambicija. Licitiranjem svoga glasa određuju mu neku “cijenu” pa ako bude “plaćena” dobro i jeste, a ako ne bude, dešava se prelazak u “nezavisne”. Sa nategnutom većinom par takvih “nezavisnih” uvod su u nestabilnost vlade ili blokadu rada parlamenta.

Šta je od navedenog u igri, možda je i nešto što nije navedeno, pokazaće se vrlo brzo. Slijedi imenovanje mandatara koji treba da predloži članove vlade. Ako svi interesi kod raspodjele fotelja budu zadovoljeni vlada će biti izglasana glatko. Ipak sačekajmo da vidimo, upravo sad je aktuelna mudrost nepoznatog autora koji je rekao “bara mala a puno krokodila” aludirajući na situaciju kada je broj fotelja puno manji od broja onih koji je žele i misle da ih zaslužuju.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x