Prosječna cijena korupcije u BiH 222 eura; Doktori i policajci na prvom mjestu!

0 831

Svaka šesta osoba u jugoistočnoj Evropi prošle je godine bila izložena korupciji, odnosno barem jednom platila mito nekom državnom službeniku, pokazali su rezultati izvještaja Ureda UN-a za borbu protiv droge i kriminala.

Doktori na prvom mjestu korumpiranosti

“Svaki šesti ispitanik bio je izložen nekom obliku korupcije u državnim službama u godini dana koja je prethodila istraživanju”, a postotak korumpiranosti pojedinih društava kreće se od 6,2 posto u Makedoniji do 20,7 posto u Bosni i Hercegovini.

Istraživanje je provedeno na 28 hiljada građana, koji su korupciju ukupno ocijenili trećim najvećim problemom u svojim društvima – iza nezaposlenosti i siromaštva, ali ispred sigurnosti i obrazovanosti. Samo je 1,5 posto ispitanih prijavilo vlastima da su davali mito zato što ih 30 posto smatra da “nikoga nije briga”, 22 posto da je to “uobičajena praksa”, a 18 posto da je riječ o “znaku zahvalnosti” i “pozitivnoj praksi”.

Neprijavljivanje korupcije u izvještaju je istaknuto kao osobito zabrinjavajuća okolnost. U BiH je prosječna cijena korupcije 222 eura. Po istraživanju, najkorumpiraniji ljudi u ovom dijelu svijeta su liječnici, kojima je mito dalo 57 posto obuhvaćenih istraživanjem. Na drugom su mjestu, iako ih je gotovo 20 posto manje korumpiranih nego liječnika, policajci,od kojih je mito dobilo 35 posto, a slijede ih bolničari / medicinske sestre među kojima je korupciji sklon svaki treći.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x