Prijeti li povećanje cijena prevoza u TK

5 961

Poskupljenje goriva, povećanja cijena prijevoza u općinskom i kantonalnom saobraćaju, te usklađivanje redova vožnje, teme su o kojima su danas raspravljali članovi Odbora Sekcije za unutrašnji promet putnika Kantonalne privredne komore Tuzla.

Stanje u ovoj oblasti okarakterisano je kao teško, jer sa trenutnim cijenama  goriva prijevoznici već bilježe gubitke u poslovanju. Traže način da se prevaziđe novonastala situacija, kako bi se u vremenima teške ekonomske krize bar za neko vrijeme izbjeglo povećanje cijena prijevoza.  Sve firme koje se bave prijevozom putnika na području TK sa trenutnim  cijenama goriva bilježe gubitke u poslovanju, rečeno je na sastanku Sekcije za unutrašnji promet putnika. Svjesni su, kažu, cjelokupne situacije u društvu no ostanu li sami i bez bilo kakve pomoći države, spas će morati tražiti u povećanju  cijena svojih usluga.

– Mi pokušavamo  sve  druge  elemente iskoristiti  da nebi došlo do povećanja cijena prijevoza.Ukoliko vlasti ostanu  nijeme na naše  zahtjeve u pogledu subvencioniranja nabavke goriva vrlo vjerovatno je da će biti formirane  nove cijene prijevoza. Trenutno stanje je takvo da uz stalni rast  cijene goriva prijevoznici bilježe novi gubitke, kazao je predsjednik Odbora Sekcije za unutrašnji promet  putnika u  TK Sulejman Alibašić.

On je dodao da sve  popuste koje trenutno koriste učenici, studenti i penzioneri u TK subvencioniraju sami prijevoznici. Najave, da bi do maja cijena goriva mogla dostići cijenu od 3 KM po litru zabrinjava prijevoznike, koji navode da zbog sve većih gubitaka neće moći ispoštovati dosadašnje komercijalne popuste.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
provincijalac

Daj ljudi dignite se uradite nesto , nemojte biti ovce koje samo gledaju shta im rade !

BHF

Čim poskupi gorivo, ode sve ostalo u helać :S Ali za prevoz građana Opštine Lukavac to nebi trebalo prestavljati proboblem, jer trenutno plaćamo najskuplji prevoz na TK (nezvanično i u cjeloj BiH) po pređenim kilometrima (KM/km). Tako da bi bilo sramota da poskuljuju lukavčanima prevoz koji je i sada najskuplji u regijonu (nebi bilo loše da ga pojeftine). Nebi bilo loše i da se angažuju malo ovi iz opštinskih organa Lukavca i da daju neke posticaje prevoznicima, jer smo jednim opština na TK (nezvanično i u cjeloj BiH), koja nedaje posticaje za preznike, tako da je i to jedan od razloga zašto plaćamo najskuplji prevoz u regijonu (nije sve ni do prevoznika), da ne pominjem još i uticaj monoplola kojeg imaju pojedine kompanije kod nas, itd… Jedan primjer, GIPS TK je JP koje prevozi putnike na teritoriji grada Tuzle i pojednih opština TK. Taj prevoznik naplaćije kartu za prevoz putinka od Tuzle do Srebrenika, Banovića, Živinica i obrunto po cjinei od 2,5 KM. A taj isti prevoznik naplaćuje kartu za prevoz putnika od Tuzle do Lukavaca i obrnuto po cijeni od 2,5 KM. A razlika u kilometrima je trostruko više kilometara do gore pomenute tri opštine u odsnou na Lukavac.… Read more »

otpisani

Prije,nesto vise od dvije godine….dobro se sjecam…..gorivo bilo otislo na 2,5 km….povecaju cijene prevoza.Hajde poskupilo…….pade gorivo ubrzo na 1,60…….niko ne vrati cijene nazad.Cista matematika…50 puznika po 2,5 km……kolko.Potrosi maksimalno 15 l goriva…danas 10 puta…..kakvi onda gubici.Ode ovo sve u tri P.M.

BHF

LINK do FB stranice: http://www.facebook.com/bojkotujmo.road DETALJI: BOJKOTUJMO preduzeće za prevoz putnika “ROAD” doo Lukavac i ostale prevoznike na području Opštine Lukavac (koji imaju istu namjeru), zbog najavljenog poskupljenja mjesečnih i ostalih karata na svim relacijama ! “ROAD” d.o.o. ZA SAOBRAĆAJ I TRGOVINU, LUKAVAC: Najavljuje da će od 1.aprila 2012. godine, povećati cijene svih svojih usluga, kao razlog navode poskupljenje nafte i naftnih derivata. Pri donošenju ove odluke nisu uzeli u obzir činenicu da su trenutno najskuplji prevoznik ne samo na području Tuzlanskog kantona nego u i cijeloj Bosni i Hercegovini. Razlozi ovakvog bahatog ponašanja Road-a mogu biti različite prirode, činjenica da drže monopol u djelatnosti koju obavljaju, pasivnog i nezainteresovanog ponašanja građana koji koriste usluge Road-a ili nešto treće presudite sami ?! Trenutno plaćamo najskuplju uslugu za prevoz po pređenom kilometru u BiH, kako će tek onda biti kada dignu cijenu, ostaje da vidimo. A nanam je da odlučimo dali ćemo im to dozvoliti tj. biti i dalje pasivni i mirno posmatrati sta nam rade ili ćemo već jednom dignuti svoj glas i napraviti neke proteste i BOJKOTOVATI Road. Za početak koristiti usluge drugih prevoznika (KIM, AVIS, ZETA TURS, GIPS, HANKIC TURS, KIS KOMERC itd…), koji su mnogo jeftiniji pa… Read more »

ucenik

GiPS dize cijene svojih usluga, poskupilo gorivo ne poskupilo!!

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x