Prenosivost brojeva bit će omogućena u prvom kvartalu 2011. godine

0 454

Zbog tehničkih problema koje imaju telekom operateri u BiH, usluga prenosivosti broja, odnosno mogućnost promjene mobilnog operatera, a da broj mobitela ili fiksnog telefona ostane isti, nije zaživljela u januaru kako je bilo najavljeno.

Ilustracija

U Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH doznajemo da bi ova usluga ipak mogla biti uspostavljena u prvom kvartalu ove godine.

Usluga prenosivosti broja u fiksnim javnim govornim uslugama provobitno je trebala biti uspostavljena krajem prošle godine. Od tada su prekoračena još dva roka, nakon čega je telekom operaterima od strane Regulatorne agencije za komunikacije BiH naloženo da se do 15. januara 2011. godine izjasne zbog čega usluga ne može biti uspostavljena. Odgovori su pristigli i trenutno se analiziraju.

„ Treba napomenuti da je riječ o složenom procesu i da nisu u pitanju neke malverzacije od strane operatera.“, dodaje Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Proces je u finalnoj fazi i mogao bi biti uspostavljen u narednih par mjeseci. Po našim procjenama sistem bi trebao profunkcionisati u prvom kvartalu ove godine.

Odobašić napominje da će se situacija pratiti, te ističe da će se preduzimati konkretne mjere. “Riječ je o finansijskim kaznama za sve one koji ne budu izvršavali svoje obaveze. Kazne će sigurno biti visoke, ali o tome će se odlučiti kada za to bude vrijeme”, dodala je Odobašić.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x