Preminuo Ilijaz Delić, legendarni pjevač Mostar Sevdah Reuniona

0 648

Legendarni pjevač Mostar Sevdah Reuniona Ilijaz Delić je preminuo sinoć nakon teške bolesti.

IlijazDelic5Ilijaz Delić je rođen 1936. godine u Mostaru. Ovaj vrsni interpretator potječe iz velike porodice, uz oca i majku imao je sedmero braće i sestara. Iako je izučio bravarski zanat, nikada u ruke nije uzeo ni turpiju niti čekić. Strast prema pjevanju je prevagnula, pa se kao devetnaestogodišnjak uputio u Beograd da polaže stručni ispit.

“Prvi nastup imao je 1957. godine u Beogradu, u Stambol kapiji, čuvenom okupljalištu beogradskih boema i omiljenom mjestu glumaca, književnika, novinara… Pjevao je i za Radio Beograd. Sedamdesetih godina sudbina ga je spojila sa Ljiljanom Petrović (kasnije Buttler) sa kojom je pjevao četiri godine u Domu sindikata. Ističe da je često radio i sa pokojnim Tomom Zdravkovićem. Ovaj rođeni mostarac u Beogradu je živio i pjevao punih 38 godina”, navodi se na web-stranici Mostar Sevdah Reuniona.

Uoči početka rata vraća se u Mostar gdje je dočekao i rat.

Tokom rata, 1993. godine, zajedno sa Dragim Šestićem izdaje manji tiraž kasete “Biseri sevdaha”, koja je predstavljala svojevrsnu duhovnu borbu i nesvjesni začetak ideje Mostar Sevdah Reuniona.

Delić zbog teške bolesti u posljednje vrijeme nije redovno nastupao sa svojim kolegama iz MSR-a, a posljednji koncert je održao u Fojnici prije nekoliko mjeseci.

“Spremao sam se da mu odem u posjetu ove sedmice. Bio je teško bolestan, a tu su bile i njegove godine i način života. Bio je veliki pjevač i zaštitni znak Mostar Sevdah Reuniona”, rekao je za naš portal Delićev prijatelj Ruždija Metanović.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x