Predstavnici M.E.P.S. grupacije posjetili TK

0 678

U okviru posjete Tuzlanskom kantonu predstavnike M.E.P.S. grupacije primila je danas delegacija Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Seadom Čauševićem.

M.E.P.S. grupacija prilikom susreta sa premijerom

Glavna tema razgovora bila je održivost avio – linije Tuzla – Dubai kao ključnog preduslova za dalji razvoj saradnje i stvaranje investicionih projekata u Tuzli, Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su ovom prilikom istakli značaj ovog zračnog mosta za sve ljude sa ovog područja koji trenutno žive i rade na području srednjeg istoka, te istakli interes Grupacije za razne vrste razvojnih projekata, apostrofirajući interes za staru zgradu općine u Tuzli.

„Obzirom na već prisutan interes investitora sa srednjeg istoka u narednom periodu ćemo organizirati posjetu novinarske ekipe televizijske stanice iz Dubaia, koja će pripremiti priču o Tuzli i Tuzlanskom kantonu, perspektivama i mogućnostima daljeg razvoja, a već radimo na organizaciji posjete visoke delegacije iz UAE Tuzli i Tuzlanskom kantonu“ rekao je u svom obraćanju Kent Leland Thompos, ističući neophodnost podrške Vlade Tuzlanskog kantona aktivnostima M.E.P.S. grupacije, kojoj je jedan od ciljeva i razvoj Međunarodnog aerodroma u Tuzli, kao regionalnog kargo centra.

S ciljem jačanja međusobnih veza i što bržeg razvoja konkretne saradnje na sastanku je predloženo osnivanje ureda u Tuzli i Dubaiu, koji bi omogućili brzu razmjenu informacija i međusobnih kontakata, ali i pomogli u obezbjeđivanju deficitarnog medicinskog kadra koji bi radio u medicinskim ustanovama u Ujednjenim Arapskim Emiratima.

Premijer Čaušević je u svom obraćanju goste informisao da Vlada Tuzlanskog kantona neupitno podržava ove projekte i dalji razvoj saradnje, te jačanje poslovnih veza između Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. „Mi ćemo u narednom periodu izraditi studiju privrednih, turističkih i ukupnih poslovnih kapaciteta koji bi mogli biti interesantni tržištu i investitorima u Emiratima, koju ćemo dostaviti našim partnerima u M.E.P.S.-u, kako bi je dalje distribuirali, a nakon toga ćemo nastojati da u Tuzli, za potencijalne investitore i sve zainteresirane iz Emirata, organiziramo investicijsku konferenciju, gdje bi mogli biti dogovoreni i konkretni oblici dalje saradnje“, složili su se predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona.

U okviru svoje posjete Tuzlanskom kantonu, u proteklih nekoliko dana, predstavnici Grupacije, gospoda Kent Leland Thompos, Mohamed Odeh i Amir Fetić su se upoznali sa medicinskim, i turističkim potencijalima kantona, te se susreli sa predstavnicima općinskih vlasti, privredne komore i nekim od najvećih privrednih subjekata, kao i predstavnicima turističkih agencija.

U ime Vlade Tuzlanskog kantona, osim premijera Čauševića, današnjem sastanku prisustvovali su ministrica razvoja i poduzetništva Dijana Bilanović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Aziz Čačković, poslanik u Skupštini TK Ferhat Mustafić, te direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Enver Jukanović i savjetnica Premijera Tuzlanskog kantona Jasna Hivziefendić.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x