Predstavljen prvi automobil na električni pogon proizveden u BiH

6 690

U Aleksandrovcu je predstavljen automobil na električni pogon čije se komponente većim dijelom proizvode u Republici Srpskoj (BiH). Da li je u pitanju posao vijeka ili nešto drugo?

0,,17199226_403,00

Automobil na električni pogon proizveden u konzorciju “Nikola Tesla” koji djeluje na području RS, ugledao je svjetlo dana. Većina komponenti ovog automobila proizvodi se upravo u ovom entitetu u pet firmi koje čine ovaj konzorcij.

Predstavnik jedne od firmi “Jaksche- plastična tehnika”, Miroslav Stolić kaže da je testna faza proizvodnje završena i da se očekuje dobijanje odobrenja za serijsku proizvodnju.

“Serijska proizvodnja je 14 hiljada komada i kreće u šestom mjesecu naredne godine. Do sada je isporučeno 30 automobila, završava se još 20 i dobija se produženje ugovora za serijsku proizvodnju”, najavljuje Stolić.

Već se gradi infrastruktura

Do sada je u razvoj ovog vozila uloženo preko 3 miliona marka u dvije faze, sa njemačkim partnerom i Vladom RS.

0,,17199228_403,00

Dragan Vučetić, direktor konzorcija “Nikola Tesla” kaže da je njemački partner firma “StreetScooter” ovaj automobil sa njemačkom vladom razvijala šet godina i da se preko 60 odsto komponenti ovog automobila proizvodi u RS: “I oni već vrše investiciju od 20 miliona evra za montažu tih automobila u Ahenu. Ako probna serija prođe dobro, što se do sada pokazalo, serijska proizvodnja pročinje u trećem kvartalu naredne godine.”

Vlada RS učestvovala je u pomoći realizacije ovog projekta kroz formiranje preduzeća Nikola Tesla. Ministar energetike RS Željko Kovačević kaže da Vlada na ovom neće stati i da će RS biti jedna od najpoželjnijih destinacija za investiranje: “Ovo što smo vidjeli dokaz je da je RS sposobna da realizuje ovakve projekte.”

Najveći dio posla je urađen

Iako je do serijske proizvodnje ostalo još dosta, Kovačević je optimista s obzirom da je, kako kaže, najveći dio posla urađen: “Izrada ovih komponenti i dobijanje svih licenci za izgradnju ovakvog automobila je težak posao. Mi smo najveći dio posla već završili. Već smo došli do automobila.” piše DW.

Urednik poslovnog portal “Capital” Siniša Vukelić kaže da je ovo dobra vijest za cijelu RS ukoliko se projekat realizuje na pravi način i ukoliko su navodi predstavnika ovih firmi tačni. Ipak smatra da ovdje ima mnogo nerazjašnjenih pitanja s obzirom da se radi o Njemačkoj i veoma razvijenom tržištu sa razvijenom automobilskom industrijom: “Zanimljivo da veliki koncerni poput WV, Audija , Poršea, BMW-a koji godinama ulažu u razvoj eletričnog automobila milijarde maraka, da su oni prepustili taj posao RS koja nema tu tradiciju.”

Sinergija tekstila i automobila

Vukelić upozorava na još jednu činjenicu: “Zanimljivo je da se “Nikola Tesla” kao kompanija bavi proizvodnjom kecelja i pantalona pa do proizvodnje električnog automobila. To je veliki raspon. Te dvije djelatnosti uopšte nisu komplementarne.”

Vlada RS prošle godine osnovala je preduzeće “Nikola Tesla” čija je osnova djelatnosti u oblasti tekstila i proizvodnja električnih automobila.

O cijeni automobile nadležni za sada nisu htjeli govoriti jer se navodno radi po poslovnoj tajni, iako se pominju cifre od osnovnih modela koji bi koštali 10 hiljada, pa do najluksuznijih, do 100 hiljada evra.

Autor: Dragan Maksimović

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Muharika

Imal šta da muslimani naprave osim lopovluka i arsuzluka?

Sano

Svaka cast,dabogda se milion komada godisnje prodavalo samo da ljudi imaju gdje raditi i normalno zivjeti.

re

pa eto napravi

elvis

pa zar vec nemaju u americi ovaka kola ?? problem je sto nisu bas brza i moraju se punit svakih sat vremena ..pa ih voze ovi iz holivuda glumci ,glumice itd …..da su oni bogdom neku bateriju ili il sta je vec u njima 😛 napravili sto moze dugo drzat ..tu bi bilo para 😛

TL666

Znaju li srbi nesto napraviti sem genocida

zloća

Evo taman neka ga poklone Ljubiću, jadniku ukrali BMW.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x