Potvrđena optužnica protiv organizovane grupe koja se bavila krađom automobila

0 855

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Tuzla je  potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Nisveta Numanovića (37), Elvedina Numanovića (30), Suvada Karanovića (35), Selmira Huskića (25), Elvedina Karahasanovića (39), s područja Općine Zavidovići, te Seniba Avdića (19) i Avde Smajlovića (50)  s područja Općine Banovići, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa   većim brojem teških krađa počinjenih na području Tuzlanskog kantona.

Postoji osnovana sumnja da su braća Numanović organizirali grupu kojoj su pripadali i pomenuti,  a koja je u 11 općina Tuzlanskog kantona u periodu od oktobra 2013. do januara 2014. godine počinila 37 teških krađa.

Prilikom činjenja ovih krivičnih djela provaljivali su u garaže i dvorišta i krali automobile,  pomoću kojih su kasnije odlazili na različite lokacije i provaljivali u prostorije  poslovnih objekata firmi, u kuće, garaže, benzinske pumpe, vikendice, trgovine, kioske, štale i druge pomoćne objekte  te otuđivali  uglavnom različitu  visokotarifnu robu, alate i mašine, tehničku robu, stoku i gorivo.

Procjenjeno je  da su činjenjem ovih krivičnih djela sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 100.000 KM. Ukradenu robu i predmete su prodavali ili  zadržavali za vlastite potrebe.

Podsjećamo, u  koordiniranoj akciji  policije iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, urađenoj u saradnji sa ovim Tužilaštvom i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, u januaru 2014. godine su izvršeni  pretresi objekata koje su ova lica koristila na području Zavidovića i Banovića. Tom prilikom ove osobe su lišene slobode, te je pronađena određena količina ukradenih predmeta.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x