Popisivači bez toplog obroka

1 590

Obuka kandidata koji bi trebalo da učestvuju u predstojećem popisu počela je jučer širom BiH, a uporedo s tim pojavilo se negodovanje pojedinih popisivača, nakon što su saznali da im tokom angažmana neće biti obezbijeđen topli obrok.

Popis-stanovništva-2011Istovremeno, nastavljen je trend odustajanja od ovog posla, za koji su se ranije otimale desetine hiljada bh. građana.

Razlozi bi se, sudeći prema izjavama nesuđenih popisivača, mogli kriti u činjenici da su oni očekivali mnogo više nego što to nadležne institucije nude.

Nisam izabrana za popisivača, a sada mi je i drago što je tako, pošto sam naknadno saznala da ljudi neće dobiti ni sendvič. Istovremeno, problem je i prevoz, s obzirom na to da će neki morati da putuju desetinama kilometara, a ne znaju hoće li im biti obezbijeđen putni trošak. Znam neke popisivače koje je ovo obeshrabrilo, izjavila je jedna Banjalučanka za Nezavisne.

Sa druge strane, iz Zavoda za statistiku, pojašnjavaju da, kada je riječ o toplom obroku, on nije previđen, jer takva praksa nikada nije bila zastupljena tokom popisa. Također, troškovi puta onima koji putuju više od deset kilometara će biti izmireni.

“O tome će se voditi stroga evidencija i biće im isplaćen i taj dio. Takođe, popisivači će biti osigurani za period tog angažmana”, pojašnjavaju iz Zavoda za statistiku.

Podsjećanja radi, za potrebe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji će biti obavljen od 1. do 15. oktobra, biće angažovano 18.879 popisivača i 2.464 opštinska/gradska instruktora.

Biće obučeno i dodatnih 20 odsto od ovog broja, koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
elvis

par sendvica u kesu ili pite i ponesite sa sobom …ko i svi ostali …ima da vam bude najslade sto ste ikada jeli kad dobro izgladnite ….najvaznije da vam plate posteno

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x