Pomor ribe u rijeci Tinja

0 954

srebrenik-uginula-ribaU rijeci Tinja nizvodno od Srebrenika jučer je zabilježen novi pomor ribe. Pomor je prema riječima Nihada Buljubašića,predsjednika SRD „ Zeba „ Srebrenik, nastao nakon što je iz tzv. kolektora uređaja za prečišćavanje otpadnih voda Javnog preduzuća Vodovod i kanalizacija Srebrenik ispuštena veća količina zagađene vode.

Ovo je kako kažu treži pomor ribe koji se desio u posljednje dvije godine, a dosadašnja istraga pokazala je da se u predhodna dva slučaja pomor dešavao upravo zbog ispuštanja zagađene vode iz kolektora, u čiju je izgradnju općina Srebrenik prije 10 godina uložila 6 milona maraka. Po dojavi o pomoru ribe, na lice mjesta izašao je glavni kantonalni vodovodni inspektor Hidajet Ribić, koji je naložio uzimanje uzoraka vode i ribe.

O događaju je upoznata i Federalna uprava za inspekcijske poslove koja je također naložila uzimanje uzoraka vode i ribe, a što nam je potvrdio portparol Uprave Anis Ajdinović. Nalazi uzorka trebali bi biti poznati nareden sedmice. Kada je u pitanju nedavni pomor ribe u rijeci Ugar nalazi su konačno stigli te je prema riječima Hidajeta Ribića glavnog kantonalnog vodovodnog inspektora u istima konstatovano da voda nije uzrok pomora ribe deverike, koja se povlačila iz jezera Modrac.

S tim u vezi naložene su i druge analize.Na ovom slučaju kao i svim dosadašnjim pomorima, intezivno se radi kako bi se konačno utvrdili uzorci masovnih pomora i zagađivači sankcionisali.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x