Pogledajte listu priznatih prirodnih voda u Bosni i Hercegovini!

1 482

Agencija za bezbjednost hrane BiH saopštila je da su u jučerašnjem”Službenom glasniku BiH” objavljene liste priznatih prirodnih mineralnih i izvorskih voda i popis stonih voda u BiH.

voda

Postupak priznavanja vodila je Komisija za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u BiH, koju je imenovao Savjet ministara BiH, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH, piše agencija Srna.

Agencija je primila ukupno 62 zahtjeva za priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, navodi se u saopštenju.

Nakon provedene procedure, na prijedlog Komisije, Agencija za bezbjednost hrane BiH je donijela 40 rješenja o priznavanju voda, od čega je 21 rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih voda, 15 rješenja o priznavanju prirodnih izvorskih voda i četiri rješenja o priznavanju stonih voda.

Prema zahtjevima iz Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, uslovi za njihovo priznavanje su: zdravstvena ispravnost, odgovarajuća organoleptička svojstva, zadovoljavanje zahtjeva geoloških, hidroloških fizičkih, fizičko-hemijskih i hemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, te farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja.

Rješenje o priznavanju izdaje se na period od pet godina od datuma priznavanja.

Svakom odobrenom pogonu za proizvodnju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda dodjeljuje se jedinstveni broj “Registra odobrenih objekata u BiH”, koji potvrđuje da je i izvor vode registrovan na isti način u skladu sa odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama.

Agencija vodi “Registar priznatih voda u BiH” i sačinjava Listu priznatih voda, koja je dostupna i na internet stranici Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Listu priznatih voda pogledajte na ovom linku.

(SodaLIVE.ba/Depo)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dzeko

Sve srpske vode i evian naravno. Cuj evian.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x