Podignuta optužnica protiv Osmanovića i Torića

2 858

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Midhata Osmanovića, rođenog 29.03.1961. godine u Tuzli, nastanjenog u Lukavcu i Velida Torića, rođenog 01.07.1954. godine u Odžaku, nastanjenog u Lukavcu.

U optužnici se navodi da su, Osmanović, kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, odnosno kao službena osoba u institucijama Federacije BiH, te Torić, kao v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, u međusobnom dogovoru, zloupotrebom položaja ili ovlasti i nezakonitim posredovanjem ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

Oni se terete da su organiziranim i zajedničkim djelovanjem, od jedne osobe uposlene na određeno vrijeme u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, tražili i uzeli novac u iznosu od 20.000 KM, kako bi riješili radni status i zaposlenje navedene osobe.

Osmanović je lišen slobode u koordiniranoj akciji policijskih službenika SIPA-e, nakon što je u hotelu Tuzla, 25.12.2013. godine, uzeo od oštećene osobe kovertu s 20.000 KM, te naredio optuženom Torić da sačini rješenje o zaposlenju ove osobe.

Optuženi Osmanović je nakon toga u brzoj akciji policije po nalogu Tužiteljstva BiH, na mjestu događaja lišen slobode a novac oduzet.

Tužiteljstvo BiH provelo je temeljitu istragu, nakon koje je podignuta optužnica, kojom se Osmanović i Torić, terete da su počinili kaznena djela protuzakonitog posredovanja i zloupotrebe službenog položaja.

Kaznena djela počinjena u ovom predmetu predstavljaju primjer zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti i korupcije, koja je otkrivena i spriječena odlučnom akcijom Tužiteljstva BiH i SIPA-e, a o čemu je upoznata i javnost Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH poručuje svim građanima naše zemlje, da nastavlja borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, kako bi se zaštitili građani Bosne i Hercegovine, koji su žrtve ovih krivičnih djela.

– Pozivamo građane da prijavljuju korupciju, u zajedničkoj suradnji možemo ostvariti značajne rezultate, te jasno poručujemo da imamo kapacitete za otkrivanje i procesuiranje počinitelja ovih kaznenih djela, kao i da u ovoj borbi za vladavinu prava, neće biti nedodirljivih – ističe se u saopćenju Tužilaštva BiH.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
alfi

e,bas me interesuje,na kraju cu se sigurno od presude smijat ko nekom dobrom vicu!

seljak

Ma pustite ljude odma da ne gubimo pare na sudjenja kad od toga nema nista, da drzava funkcionise dosad bi u zatvoru bili Lagumdzija,Covic itd sto su pokrali milione samo da ih ja sretnem ja cu im presudit.Ostade pokrano ko spomenik korupci i kriminalu.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x