Počinje kontrola rada benzinskih pumpi u FBiH

3 629

Iako je od 1. januara ove godine trebao početi sa radom informacijski sistem za nadzor prometa naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH, to se nije desilo.

Ilustracija

Ministarstvo trgovine FBiH tek je prije dva dana izradilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu evidentiranja i kontroli prometa naftnih derivata putem ugrađene opreme na benzinskim pumpama.

“Vjerujem da će nakon što je Pravilnik stupio na snagu sve benzinske pumpe brzo završiti ugradnju informacionih sistema za nadzor prometa naftnih derivata.

Svi distributeri su upoznati sa Pravilnikom i dužni su odmah ugraditi uređaj koji će vršiti kontrolu prometa”, kaže Lela Glibo, šefica Odsjeka za analizu, cijene i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH.

Ona dodaje da će već od naredne sedmice inspekcije vršiti kontrolu na benzinskim pumpama, kako bi se utvrdilo koji distributeri nisu ugradili potrebne uređaje”.

“Inspekcije će provjeravati da li su distrubuteri ugradili uređaje za nadzor prometa naftnih derivata odnosno da li je u toku njegovo postavljanje. Oni koji to ne budu uradili, platit će novčane kazne koje će odrediti inspekcija”, rekla je Glibo.

Amela Kečo, sekretar Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, kaže da je veliki broj benzinskih pumpi već ugradio tražene uređaje. “Većina benzinskih pumpi ugradila je uređaje za nadzor prometa naftnih derivata, a oni koji to nisu uradili, učinit će to brzo.

Zbog toga mogu reći da je provedba ovog zakona dosta uspješna”, rekla je Kečo, naglašavajući da je za sve strane ugradnja ovih uređaja dobra stvar. “Sada će svi imati uvid u poslovanje benzinskih pumpi. Ministarstvo trgovine znat će tačno koliki je promet na benzinskim pumpama, a vlasnici će u svakom trenutku znati koliko se goriva nalazi u spremnicima te će tako sve manipulacije biti onemogućene”, istakla je Kečo.

Lela Glibo istakla je da distributeri sami moraju snositi troškove ugradnje uređaja za nadzor prometa naftnih derivata koji koštaju 15.000 maraka.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TuzlaK

ma Bgati …. cuj pocinje kontrola Benzinskih pumpi …
e moji levati pa to se neprica i negovori kad sta krece i ko krece u kakvu kontrolu …i sta vi sad mislite da oni nece stavit pravo super gorivo dok vi neodete pa opet po starom … e moji levati .. koga vi levatite ovdje bolan bolan … stoko usrana …

cuj pocinje kontrola benzinskih pumpi … to svakog mjeseca treba kontorlisat …. svakog uboga mjeseca i uopste nije bitno koji je dan u semdici … Nedjelja .. Utorak … Petak … kontrolisat .. a ne vi izadzete na brdo ni napisete na kucu … eh od sutra kontrola benzinskih pumpi … sta vam je ba ljudi jel ???

to se neprica … samo se udze i kaze naspi toliko i toliko tog i tog i tog goriva i ja sam insprekcija pokazes legitimaciju i zavrsena prica …. Levati dzubretatrski … ko fol da mi vidimo kako vi nesto radite jelde …. stoko i balego pogana …

knjigovodja

ne govori se o kontroli kvaliteta, nego kvantiteta goriva. bitno je koliko ce se naplatiti poreza, a nije njih briga za kvalitet.

TuzlaK

ma @Knjigovodza … iskreno da ti kazem uopste nije bitno o cemu se radi jel o gorivu ili o porezu il sta ja znam …. kad se kontrolise to se neprica … samo se udze i kaze ja sam taja i taj evo legitimacija i zdravo dzaci daj mi knjige i papire da vidim sta i kako ste poslovali … sta prodajete sta kupujete i nabavljate … a nije oni napisu 3 mjeseca unaprijed po svim portalima i svim mogucima medijskim kucama da pocinje kontrola necega …. pa de mi reci imal to gdje ?? jel to stvaro oni misle da smo mi ludi i neobrazovani pa mi eto kontamo kako oni kontrolisu nesto …

prijatelju nek oni kntrolisu koliko se goriva prodalo to je trebalo 96 godine uvest odma poslije rata …. da se zna sta i kako … a kvalitete je jos bitnija od tog sto oni sad kontrolisu …. odose kola bolan .. ode motor … Sumpora goriva puna … to je strava bozija …

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x