Građani ne odustaju i okupljeni su ispred zgrade Vlade TK

1 1.959

Građani Tuzlanskog kantona na društvenim mrežama najavili su za danas u Tuzli nastavak demonstracija s početkom u 12:00 sati. Obećanje su ispunili…

[youtube id=”CcnD4DbYi8k” width=”620” height=”360”]

17:50 – U medijima se pojavila informacija da Vlada TK pregovara sa predstavnicima nezadovoljnih građana. Ubrzo je uslijedio demant. U današnjim sukobima u Tuzli povrijeđeno je 20 policajaca, potvrdio je Agenciji Fena glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) Izudin Šarić. Trenutno se ispred zgrade Vlade TK nalazi oko 500 nezadovoljnih građana.

16: 50 – Novinar redakcije BrzeVijesti kontaktirao je kabinet premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića za izjavu na što je on kazao da ne želi davati izjave ni intervjue jer smatra da mu je život trenutno ugrožen.

16:21 – Srbijanska pjevačica Jelena Karleuša na svojoj Facebook stranici pružila podršku građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine.

JelenaK

16:20 – Velika grupa građana vratila se pred zgradu Vlade TK. Saobraćaj je još uvijek blokiran.

16:00 – Stiglo policijsko pojačanje iz Sarajeva i Zenice. 6 autobusa krcatih nezadovoljnim građanima iz pravca Srebrenika zaustavljeno na Šićkom. Građani se pješke uputili prema zgradi Vlade TK, javlja portal Dosije.

15:30 – Nezvanično saznajemo da je pojačanje za tuzlansku policiju krenulo iz nekoliko gradova BiH, da bi ”ugušili” proteste u Tuzli

15:10 – Redakciji portala Klix.ba obratili su se studenti Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta u Tuzli koji kažu da policija baca suzavce ispred zgrade fakulteta zbog čega ne mogu izaći iz zgrade. Saznajemo da je policiija blokira i studentske domove i na taj način sprečavaju studente da učestvuju u demonstracijama.

15:00 – U današnjim demonstracijama u Tuzli pomoć je do sada zatražilo od 40 do 50 osoba.  Kako saznajemo, policiji je stiglo pojačanje iz Zenice. Na mostu između zgrade Vlade TK i Omege naizmjenično se javljaju sukobi policije i demonstranata. U toku su sporadična hapšenja demonstranata.

Prije sat vremena bačen je suzavac ispred Omege, dim ušao je u prostorije ovog Tržnog centra, nastala je panika.

Demonstrantima u Tuzli podršku pružaju i građani u Sarajevu, Zenici, Bihaću. U Sarajevu demonstranti razbili stakla na zgradi Vlade

14:40 – Bez novih dešavanja. U toku je vanredna pres-konferencija u MUP-u TK. Demonstranti i policija distancirani jedni od drugih.

14:15 -Policija je uspjela rastjerati demonstrante, ali su se oni sada ponovo počeli organizovano okupljati pred zgradom Vlade.

13:59 – Kako su javili iz Hitne službe Doma zdravlja TK primljeno je 10 policajaca i tri građanina, uglavnom sa lakšim povredama nanesenim tupim predmetima. Mnogi građani i dalje javljaju zbog zdravstvenih poteškoća nastalih usljed djelovanja suzavca kojeg su bacili policajci.

13:51 – Demonstranti su probili kordon i pred ulaz u zgradu Vlade TK stavljaju cvijeće i pale svijeće za ministre.

13:49 – Specijalne snage MUP-a krenuli na demonstrante koji su razbijeni na više grupa.

Građani glavnog grada BiH pozivaju na masovnije proteste, uzvikujući parole “Lopovi napolje” i “Vi ste banda”…

Kako javlja reporter Klix.ba sa mjesta događaja, pripadnici policije snimaju današnje demonstracije u Sarajevu. Građani su poručili da ovaj skup treba shvatiti ozbiljno i da demonstracije treba izvesti do kraja.

“Mi smo kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi. Treba se stati jednom u kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građanu”, kazala je građanka Latifa Tajić, te dodala da će ispred zgrade Vlade KS ostati do kraja.

Na protestima je i Sarajlija Sanjin Čepalo.

“Tuzli je potrebna podrška. Nadam se da će se narod u BiH napokon probuditi. Kao što čujem, demonstracije su u svim većim gradovima BiH, u Bihaću, Mostaru, Zenici”, rekao je on.

13:40 – Kako nam javlja reporter, maloljetnici su pokušali blokirati južnu magiistralu. Spriješili su ih pripadnici specijalnih jedinica koji su pendrecima nasrnuli na njih. Čak 7 Specijalaca je pendrecima nasrnulo na jednog maloljetnika.

13:35 – Prema procjenama ispred zgrade Vlade TK je oko 6.000 nezadovoljnih građana

13:32 – Kako nam javlja reporter, građani su zasuli zgradu Vlade kamenicama i ostalo je tek nekoliko prozora koji nisu razbijeni. Policija za sada ne pruža otpor, čuvaju prilaze zgrade.

13:25 – U ovom trenutku demonstranti bacaju petarde, pale baklje…

13:22 – Na mjesto događaja upućena je i jedinica za podršku MUP-a TK i redovne policijske snage Policijske uprave Tuzla.

Angažirana je i jedinica za podršku MUP-a TK i redovne policijske snage Policijske uprave Tuzla. 

13:21 – Demonstranti u Tuzli su gađali zgradu Vlade i policiju kamenjem i jajima. Za sada policija ne reaguje, pa ćemo vidjeti šta će se dešavati – rekao je glasnogovorenik MUP-a TK Izudin Šarić.

13:20 – Sva dešavanja u Tuzli i na nekim drugim područjima ustvari pokazuju da je veliko socijalno nezadovoljstvo građana. Pozicija stanovništva je izuzetno teška,  praktički je došlo do nekog nivoa koji bismo mogli nazvati donja granica socijalne izdržljivosti, kazao je Agenciji Fena profesor sociologije i dekan na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Salih Fočo, komentirajući proteste građana u Tuzli.

13:00 -Prema nezvaničnim podacima svi uposlenici, premijer i ministri u Vladi TK napustili su zgradu u pratnji policije. Izašli su na stražnji ulaz.Demonstranti i dalje negoduju i upravo su sa jarbola skinuli zastavu Tuzlanskog kantona i onda je zapalili.

Putem društvenih mreža, građani su pozvani danas i na proteste u Sarajevu.

Protesti radnika i drugih građana nezadovoljnih trenutnom situacijom u Tuzlanskom kantonu počeli su jučer u jutarnjim satima ispred zgrade Kantonalnog suda i Tužilaštva i nastavili se ispred zgrade Kantonalne vlade.

Sve vijesti na temu “Protesti u Tuzli” možete pročitati OVDJE

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milenko Blagojević

http://youtu.be/WDOwUVxXG4c  Frenkie i Edo maajka su poceli revoluciju !

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x