Parlament formirao radnu grupu: Građanima u Federaciji vlasti trebaju osigurati čistiji zrak

4 4.750

Radna grupa Federalnog parlamenta izradit će zaključke o problemu zagađenosti zraka u FBiH, koji će biti dosavljeni Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, piše Patria.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH održao je tematsku sjednicu na kojoj su parlamentarci, predstavnici nevladinih organizacija i eksperti raspravljati o zagađenosti zraka u Federaciji.

Tokom decembra 2016. kvalitet zraka je ozbiljno narušena u više gradova u Federaciji BiH. Najnekvalitetniji zrak bio je u Tuzli i Lukavcu, potom Zenici i Sarajevu, ali i nekoliko drugih gradova, poput Goražda i Jajca, gdje su zabilježena velika prekoračenja graničnih vrijednosti lebdećih čestica PM10 (čestice promjera manjeg od 10 mikrometara).

Maksimalna dozvoljena vrijednost onečišćenja u zraku je 50 ug/m3. U Tuzli je ta vrijednost tokom decembra išla i do 400 ug/m3, u Zenici (Radakovo) 330, u Sarajevu 275, a u Lukavcu do 260 ug/m3.

Federalna zastupnica Amra Harčić, inicijator posebne sjednice u Parlamentu i član Radne grupe rekla je Patriji kako će pratiti izradu i provođenje zaključaka, te kako će učiniti sve da građani Federacije dobiju čistiji zrak.

– Okolinska sigurnost je pretpostavka bilo kakve druge sigurnosti. Oni koji ugrožavaju našu životnu sredinu, ugrožavaju naš mir i stabilnost. Upravo iz ovih razloga sam insistirala na zakazivanju jedne ovakve sjednice, jer je Federalni parlament mjesto koje treba da okupi sve zainteresovane aktere u rješavanju ovog problema – rekla je Hačić, piše Patria.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milenko Blagojević

“Tokom decembra 2016. kvaliteta zraka je OZBILJNO NARUŠENA u više gradova…” Kada radna grupa u jednom od prvih priopćenja za javnost za katastrofalno stanje zraka kaže da je
“KVALITETA OZBILJNO NARUŠENA” , onda se odmah moŽe konstantirati da je ponovo tanka nafaka. Na kraju balade će biti da je “Grupa za pranje istine “. Nema ni čistog zraka bez čiste politike. Ipak bih želio da se radujem da ću im se javno izviniti ukoliko griješim.

Kung Fu Ce

Sad će oni… osigurati… Samo što nisu,ahaa!

Pesimista

Samo jos jedna grupa za licno bogacenje i uzimanje novca od naroda

Istina

Jos jedna “radna grupa” gdje ce se stranacki podobnici pojaviti na poslu i nista ne raditi jednom mjesecno i strpati par hiljada u dzep.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x