Otvaranje Tuzlanskog ljetnog instituta u ponedjeljak, 6. jula

0 592

kristoferU Behram-begovoj medresi u Tuzli u ponedjeljak, 6. jula, biće svečano otvoren Tuzlanski ljetni institut.  Tuzlanski ljetni institut je zajednički projekat Bosanske inicijative za lokalni razvoj i Muftijstva tuzlanskog, odnosno Behram-begove medrese u Tuzli. Radi se o intenzivnom edukativnom programu praktičnih vještina u trajanju od četiri sedmice kojeg će pohađati nastavnici, poduzetnici, studenti i učenici srednjih škola.

Direktor Instituta Asmir Dorić obratio se danas na konferenciji za medije uime Muftijstva tuzlanskog i Behram-begove medrese. “Ovaj program nudi učenicima srednjih škola i studnetima kurseve iz informatike, poduzetništva i engleskog jezika. Sudjeluje 60 učenika iz pet srednjih škola TK. Krajnji cilj je podučavanje polaznika praktičnim vještinama koje mogu biti inspirativne i mjerljive” rekao je Dorić.

Sponzori Tuzlanskog ljetnog instituta su Cornell univerzitet iz SAD-a i američka ambasada u Sarajevu koji obezbjeđuju predavače za ovogodišnje kurseve. Predavači su iz SAD-a, Velike Britanije i Švicarske, a predavanja će se odvijati na engleskom jeziku. Cristopher Bragdon, jedan od direktora tuzlanskog ljetnog instituta kaže da je cilj učesnike pripremiti za akademske i profesionalne karijere. “Organizovat ćemo kurseve informatike i engleskog jezika, a predavači su certificirani obezbijeđeni od Američke ambasade. Ovo je prva godina ovog projekta, a u planu je da se realizuje svage naredne godine”, kaže Bragdon.

Ideja instituta u Tuzli pod sponzorstvom Cornell instituta za odnose s javnošću je začeta u martu prošle godine, tokom posjete muftije Kavazovića Cornell univerzitetu i ove godine se implementira po prvi put. Ceremonija otvaranja održaće se u ponedjeljak 6. jula, u Behram-begovoj medresi u Tuzli, a očekuje se dolazak reisul-uleme doktora Mustafe efendije Cerića i zamjenice voditelja misije u Američkoj ambasadi, Judith Cefkin.

(Tip/SodaLIVE)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x