OSA počela prisluškivanje, dostupni su svi telefonski razgovori u BiH

0 1.581

prisluskivanjeSistem za zakonito presretanje telekomunikacija u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) počeo je s radom nakon višemjesečne probne faze, dok se sličan sistem u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) još uvijek testira.

Dostupnost
U izvještaju koje je Vijeću ministara BiH dostavio Zajednički upravni odbor za zakonito presretanje telekomunikacija, navodi se kako je ovom sistemu unutar SIPA-e dostupno 85 posto kompletne mobilne mreže i 85 posto fiksne mreže sva tri telekom operatera.

Sistemu u za presretanje telekomunikacija, odnosno za zakonito prisluškivanje koji se nalazi u OSA-i dostupno je 100 posto mobilne i 85 posto fiksne mreže. To znači da je mjerodavnim službama, a posebno OSA-i, već omogućeno skoro potpuno pokrivanje telekomunikacija u državi.

Činjenica da će sigurnosnim agencijama biti dostupni svi telefonski razgovori koji se obavljaju u BiH, izazvala je mnoge kontroverze, a posebno su glasni bili zaštitnici ljudskih prava. Zbog toga je posebna pozornost morala biti posvećena izboru kadrova, tehničkog osoblja koje će imati pristup sistemu za prisluškivanje. Da je u pitanju vrlo osjetljivo pitanje, potvrđuje i Zajednički upravni odbor za zakonito presretanje telekomunikacija u svom izvještaju.

Unutar ovog tijela nastao je spor između predstavnika SIPA-e i OSA-e oko načina izbora tehničkog osoblja koje će raditi u interface centrima i centrima za snimanje i monitoring. OSA insistira da sama, a ne u saradnji sa SIPA-om i drugim institucijama, određuje kadrove koji će raditi na ovim osjetljivim sigurnosnim poslovima.

Pravdanje stava

Ovakav stav pravdaju time da su zakonom uspostavljena dva sistema za presretanje telekomunikacija te da zbog toga nema potrebe za bilo kakvim dogovorom. U svakom slučaju, osobe koje imaju pristup opremi za prisluškivanje moraju proći zahtjevne sigurnosne provjere kako bi se izbjeglo «curenje» informacija i zlopotrebe sistema. Više bh. političara je izrazilo sumnje da se u BiH vrši nezakonito prisluškivanje za koje ne znaju ni pravosudna tijela, iako su oni, prema zakonu, jedini u poziciji tražiti presretanje telekomunikacija.

(Vecernji/SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x