Od ponedjeljka do danas u Tuzli testirano 150 osoba na HIV – svi nalazi negativni

0 724

sidaDanašnjom press konferencijom na kojoj su govorili stručnjaci iz oblasti infektologije i ginekologije, kao i medicine rada, zatvoren je slučaj oglašavanja Ljekarske komore Tuzlanskog Kantona, u vezi sa osobom oboljelom od AIDS-a.

Kod svih 150 osoba koje su testirane u proteklih nekoliko dana, nalaz je negativan. Iznošenjem ovog podatka demantovane su tvrdnje da se u periodu od kada je objavljena informacija o oboljelom testiralo 350 osoba.

Taj se broj odnosi na testirane od početka godine do danas.Kako je istaknuto danas, zahvaljujući medijima povećan je broj osoba koje su došle testirati se, a po utvrđivanju HIV infekcije osoba nije u kontaktu sa okolinom i poslovnim okruženjem ukoliko su u pitanju teži slučajevi.Na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, nabavljeni su najsavremeniji testovi otkrivanja AIDS-a, koji, kako je navedeno otkrivaju i dio virusa i prisusutvo antitijela i 100 % su sigurni.

Kako je istaknuto danas, slučaj osobe oboljele od AIDS-a koji je uzdrmao javnost, neće promijeniti odnose ljekar-pacijent, budući da su zdravstveni radnici, pa samim tim i ljekari zaštićeni i pridržavaju se Kodeksa i pravila Svjetske zdravstvene organizacije.Testiranje na AIDS je stvar ličnog izbora i dobrovoljno je, jedino su obavezni odazvati se testiranju dobrovojni davaoci krvi, jer sva krv je potencijalno zarazna bez obzira da li dolazi od pacijenta ili od zdravstvenog radnika, kaže se u definiciji SZO – istakla je prim.dr. Sana Šabović, šef odjeljenja za AIDS, respiratorne i karantinske bolesti na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

S tim u vezi, sve zemlje u svijetu se pridržavaju određenih pravila, a otvorena su i mnoga etička pitanja.Na konferenciji za novinare bilo je između ostalog riječi i o načinima prenošenja AIDS-a, inkubaciji te ostalim rizicima koje ova bolest nosi sa sobom.

Također je potvrđeno da ni jedan ljekar sa UKC-a Tuzla do sada nije obolio od AIDS-a, te da se rezultati testa čekaju 24 sata. Akcenat je stavljen i na obavezu poštivanja privatnosti i povjerljivosti oboljelih od ove bolesti.

(RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x