Od naredne školske godine obavezno predškolsko obrazovanje!

2 1.197

Od školske 2014./2015. godine zakonom je obavezno predškolsko obrazovanje. Mališani će na ovaj način u predškolskim ustanovama morati pohađati 150 nastavnih sati.

Sticaće se prvi koraci u obrazovanju a sve kako bi početak školskog života bio lakši.

U godini pred polazak u školu mališani će, sada po zakonskoj obavezi, ići u predškolske ustanove. Sve će to početi sa školskom 2014./2015. godinom. Sticaće se prvi koraci pisanja i računanja a sve kroz obaveznih 150 nastavnih sati.

„Mi smo upravo u fazi pripreme i u ovom periodu, vjerovatno aprila, maja i juna, ćemo realizovati u osam osnovnih škola na području općine upravo taj obavezan vid predškolskog odgoja i obrazovanja“, kazala je za RTV Slon Alma Halilović – direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla.

Kada je u pitanju uključenost romske djece u predškolske ustanove, odziv je do sada bio jako slab te je ovo prilika da se roditelji što više upoznaju sa mogućnostima koje obdanište pruža. Direktno se uspostavio odnos sa romskim nevladinim sektorom kako bi se i na taj način roditelji animirali. Donedavno je u predškolskim ustanovama bilo samo jedno romsko dijete. Kako se već dvije godine sprovodi projekat uključenosti djece u predškolski sistem taj broj se povećao na dvoje djece.

„Prvenstveno su namijenjeni djeci u stanju socijalne potrebe, djeci sa poteškoćama u razvoju i djeci romske populacije. Radi se o projektima koji traju između šest i osam mjeseci a podazumijevaju tri sata besplatnog boravka u predškolskoj ustanovi. Mi smo to realizovali u prošloj godini i trenutno je u fazi projekat u ovoj godini koji traje do aprila.“

Ukupno je uključeno sedamnaestoro djece a grupe su organizirane i po školama. Dvoje romske djece koje je uključeno sa područja općine Tuzla na predškolski odgoj ide u OŠ „Kiseljak“ kako bi bili bliže svojim domovima. U Živinicama je u projekat uključeno dvanaestoro djece te troje na području općine Gračanica.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Komentarista

Nadam se da će nam djeca biti pametnija od Japanaca. I ovo je opet na grbu roditelja na kraju, koji će morati plaćati sve izdatke. Prvo devetogodišnje obrazovanje pa sada i ovo. Uz to sve dodaj nesposobno ministarsvo koje svake godine da da se koriste neki novi udžbenici.

koki

Gluposti. Svi znamo da je broj djece sve manji što dovodi do viška prosvjetnih radnika. U pokušaju da sačuvaju radna mjesta smislili su “produženje” osnovnog školovanja na ukupno 10 godina. Neka društvo a posebno roditelji plaćaju “gluposti” koje ne donose ništa na kvalitetu obrazovanja. Sve više udžbenika, sve više “profesora”, sve više časova i školskih godina a kvalitet obrazovanja sve lošiji… Još jedan dokaz da treba ukinuti kantonalna minist. obrazov. i imati jedno Federalno jedinstveno.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x