Od januara 2010: Cigarete skuplje za minimalno 50 feninga

3 724
cigaretePrema riječima Seada Hadžimusića, direktora prodaje Fabrike duhana Sarajevo, provođenje novog Zakona o akcizama u BiH rezultirat će povećanjem cijena cigareta koje proizvodi FDS za minimalno 50 feninga. Nove cijene potrošače očekuju od januara 2010.godine.
“Kalkulacije o novim cijenama se prave i mogu reći da će poskupljenja biti značajna. Prošli put kada je povećana akciza, Fabrika duhana Sarajevo se odrekla dobiti i nije mjenjala cijene proizvoda, ali sada nemamo taj prostor i mogu reći da će cijene biti veće za minimalno pola marke”, rekao je Hadžimusić.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, utvrđuje se iznos posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od 01.01. 2010. godine. Uz proporcionalnu akcizu po stopi od 42 posto, obračunavaće se i posebna akciza u iznosu od 0,30 KM po paklici cigareta.

“Odlukom je također utvrđeno da minimalna akciza (proporcionalna + posebna), ne može biti manja od 0,80 KM po kutiji cigareta”, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO.

O tome kako će poskupljenje utjecati na prodaju, Hadžimusić nije mogao sa sigurnošću reći. On je istakao problem nelojalne konkurencije koja ima pozadinska tržišta na kojima ostvaruje ekstra profit na kojima su zaštićena od svojih država, a u BiH uništavaju domaću proizvodnju.

“Sigurno je da će nivo potrošnje nakon poskupljenja pasti. Konzumenti koji nisu “heavy useri” prestaju pušiti”, rekao je Hadžimusić.

Hadžimusić je istakao da je povećanje akciza udar na građane sa niskim prihodima koji sebi neće moći priuštiti skuplje cigarete.

“Trebalo je doći do procentualnog poskupljenja cigareta. Ako jeftinije cigarete poskupe za pola marke, one od dvije i više KM trebaju poskupiti za marku. Nama su potrebni zakoni koji će razdvojiti popularne i luksuzne cigarete”, rekao je Hadžimusić.

On je još jednom ponovio da država nema sluha ni za građane ni za proizvođače.

“FDS duhan otkupljuje od domaćih proizvođača i tako podstiče razvoj privrede i hrani porodice dok uvoznici svoj duhan otkupljuju u matičnim zemljama, cigarete prodaju ovdje i sav novac odlazi iz BiH”, rekao je Hadžimusić.

(A. Karadža/Sarajevo-x)
0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dado

Zao mi je svojih roditelja, sto ce poskupit , ali drago mi je , jer i mi nepusaci cemo valjda da malo dahnemo svojim plucima …

Uhh hoce bit zicanja (:

Denal

malo je 0,50 KM, treba barem 10 KM poskupit

Dzelat

jeftinije je kupiti paket ganje i barem se momacki napusiti hahaa

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x