Od 2013. lične karte s čipovima i biometrijskim podacima

1 471

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas jednoglasno Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, koji predstavlja osnovni preduslov da 2013. godine počne izdavanje novih ličnih karata sa elektronskim čipom koji će sadržavati biometrijske podatke.

Novina u odnosu na sadašnju ličnu kartu, uz čip, jeste i unošenje podataka u obrazac lične karte latiničnim i ćirilićnim pismom, kao i mogućnost unošenja krvne grupe po zahtjevu građanina.

Unošenje entitetskog državljanstva bit će moguće na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, kao što je slučaj u Brčko distriktu.

Novim zakonskim rješenjima građanima se omogućava pohranjivanje elektronskog potpisa, a svi oni koji se odluče da pohrane svoj potpis u ličnu kartu bit će u mogućnosti da koriste web-servise putem kojih će moći da podnesu zahtjev za pasoš i vozačku dozvolu, registrovati vozilo, promijeniti adresu i mjesto prebivališta ili izvaditi uvjerenje o kretanju.

Zakonom je predviđena mogućnost preuzimanja lične karte putem pošte.

Izdavanje novih ličnih karata trebalo bi da počne 1. januara 2013. godine, a građani će ih sukcesivno mijenjati po isteku važećih ličnih karata.

Procedura usvajanja izmjena i dopuna Zakona o ličnoj karti državljana BiH počela je u augustu 2010.

 

(SodaLIVE.ba/Srna)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Bagremik

i koliko bi trebalo da se plati za tu licnu sa cipom? ili je djabe?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x