Od 2.do 10. novembra biće obavljen kontrolni popis stanovništva BiH

0 943

Od 2. do 10. novembra 2013. godine u 240 popisnih krugova bit će obavljen kontrolni popis stanovništav na osnovu koje će se ocijeniti pouzdanost rezultata popisa stanovništva Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Agencija za statistiku BiH.

Popis-stanovništva-2011

Postpopisna anketa će se provoditi u 107 opština u Bosni i Hercegovini u oko 16.000 domaćinstava, odnosno sa oko 50.000 osoba. Uzorak popisnih krugova se bira iz baze popisnih krugova na slučajan način tako da bude reprezentativan na nivou države, entiteta/Distrikta Brčko BiH i gradskih i negradskih područja u njima. Postpopisna anketa je poznata pod nazivom Kontrolni popis i provodi se ponovnim popisivanjem jedinica popisa (stanovnika, domaćinstava i stanova).

Upitnici za Popstpopisnu anketu će biti slični onima iz Popisa, ali znatno kraći jer neće sadržavati sva pitanja iz Popisa. Postpopisnu anketu će provesti posebno obučeni kontrolori i opštinski/gradski instruktori akreditirani od Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine koja rukovodi ovom anketom, a provodi je u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku.

Na poslovima provođenja kontrolnog popisa biće angažovano više od 800 osoba. Osim članova popisnih komisija lokalne samouprave, radiće 240 kontrolora (i 40 rezervnih); 120 općinskih/gradskih instruktora (i 20 rezervnih); 16 entitetskih i 40 državnih instruktora.

Agecnija za statistiku BiH birala je kontrolore i općinske/gradske instruktore sa liste kandidata koje su predložile i dostavile popisne komisije lokalne samouprave i entitetski zavodi za statistiku. Kontrolori su birani iz redova popisivača koji su dobili najbolje ocjene tokom rada na popisu, a po istom principu su birani i općinski/gradski instruktori.

Državni instruktori će tokom vikenda održati obuku za članove popisnih komisija lokalne samouprave, a od 28. do 30. oktobra i za kontrolore i općinske/gradske instruktore.

(SodaLIVE.ba/RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x