Od 15.novembra obavezna upotreba zimske opreme za motorna vozila

0 876

Od 15. novembra ove godine, u Bosni i Hercegovini, obavezna je upotreba zimske opreme za motorna vozila. Provjerili smo da li su se vozači spremili, koja oprema je potrebna u zimskim uslovima, te kolike su kazneza one koji ne poštuju ovu obavezu.

Pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, podrazumjevaju se zimske gume na svim točkovima ili ljetne gume sa najmanjom dubinom profila od četiri milimetara kao i lanci za snijeg spremni za postavljanje na pogonske točkove.

“Kada su u pitanju teretna vozila, osim navedenog, moraju imati lopatu i vreću pijeska”, kaže Zijad Sokolović, službenik u PS Centar Tuzla.

Ukoliko policija zaustavi vozilo bez odgovarajuće zimske opreme ili vozilo koje se ne smije nalaziti na cesti u zimskim uslovima, vozač mora platiti kaznu, čija visina zavisi od toga da li je u pitanju privatno ili službeno vozilo.

“Ako je u pitanju privatno vozilo vozač mora platiti kaznu u iznosu od 40 KM, ali ako je vozilo vlasništvo pravnog subjekta, kazne se kreću od 500 do 5000 KM”, kaže Sokolović.

Upotreba zimske opreme u našoj zemlji, prema zakonu, obavezna je do 15. aprila naredne godine.

(SodaLIVE.ba/RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x