Novi udar: Više cijene brašna, mesa, piletine, maslaca…

2 798

Po sistemu takozvanih puzajućih odnosno tihih poskupljenja, porasle su cijene mnogih prehrambenih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine.

Tako građani u odnosu na decembar prošle godine u 2014. skuplje plaćaju maslac, brašno, meso i mesne prerađevine, piletinu, krompir, kafu, maslac…

Osnovna sirovina

– Osim maslaca koji je skuplji, korigirane su i cijene brašna tipa 500. Vreću koja je koštala 17 KM sada potrošači plaćaju skuplje za dodatnu marku i po – kaže Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH.

Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH, kazao je za “Avaz” da, čim dođe do poskupljenja brašna, a koje je sirovina za mnoge namirnice, automatski dolazi do poskupljenja i ostalih proizvoda.

– Nije ni čudno da je bilo nekih korekcija cijena brašna, s obzirom na to da se zna da mi te osnovne sirovine nemamo da se prehrani stanovništvo. Ukoliko dođe do nekih većih poremećaja na tržištu, sve će se odraziti na nas. I svaki dan neki proizvod je skuplji ili mu je smanjena gramaža – kazao je Lakota.

Zadržati nivo

Predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić ističe da će potrošači biti ogorčeni ako se neopravdano počnu najavljivati povećanja cijena mlinskih i pekarskih proizvoda.

– Nema osnova za više cijene mlinsko-pekarskih proizvoda, jer već u martu ili aprilu oni koji drže pšenicu u zalihama u silosima razmišljaju kako da je prodaju i oslobode se što prije. Nadamo se da neće biti značajnijeg rasta cijena i da će se na ovom nivou zadržati do nove žetve – kazala je Bulić.


Nove cijene

Artikl (cijene u KM) Decembar    Januar    Februar

Juneće meso          13,10           13,20     13,35
Brašno                   16               17,50    18,50
Piletina                     5                 5,07     5,15
Maslac kg               17,80           17,98    18,10
Krompir                    0,70            0,80      0,90
Kafa                       12,50           12,68    12,75

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
racunovodja

vrijednost je ista, lova devalvira

seljak

Moram opet vrijedjat stoku pa je poredit sa nama,koja smo stoka izlazimo na ulice a ni sami ne znamo sta hocemo,netrebamo se zaduzivat kod MMF-a cim se zaduzimo cijene idu opet gore-logika ne uzimat ni marke kome se nesvidja razguli,nije nam ni trebo.Pune 4 godine bez ijedne marke a sad se moramo zaduzivat da bi dijelili plate po 44 000km domacim izdajnicima.Nema nama spasa dok jednu postavu na vlasti ne pobijemo u dobrobit Bosne,druga vlada nece htjet ni plate a kamoli izmisljene dodatke.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x