Nove prevare putem mobilnih telefona

0 1.072

Novi oblik kriminalnih radnji korištenjem mobilnih telefona stigao je i u našu zemlju.

Radi se o tome da korisnik mobilnog telefona dobije znak da je imao propušteni poziv, a kada odluči pozvati taj broj, vezu ne može prekinuti, pa tako bude oštećen za veću sumu novca.

Nema prijava

Iako se do sada desilo nekoliko takvih situacija, u federalnom MUP-u ističu da nisu dobili prijave od građana da ih je neko prevario putem telefonskih poziva.

– Do sada nismo imali ni jedan takav slučaj. Niko iz tužilaštva nije nas kontaktirao i prijavio takvu situaciju. Jedino možemo putem međunarodne pravne pomoći tražiti, ako bude potrebno, da saznaju odakle dolaze pozivi – rekao je Ćamil Kreso, šef kabineta direktora Uprave policije FBiH. Ovakvi slučajevi česta su pojava i u Hrvatskoj što je potvrdio Damir Kukavica, načelnik Sektora za potporu kriminalističke policije Hrvatske.

– Ovo je novi oblik kriminala koji iziskuje visoko sofisticiranu tehniku. Zbog toga je teško uhvatiti počinitelje ovih krivičnih djela. Do sada smo imali nekoliko pritužbi građana u vezi ovoga te radimo na otkrivanju počinitelja – kazao je Kukavica.

Telekomi blokiraju

Iz BH Telecoma ističu da kada dobiju prijavu od građana, o nekom sumnjivom broju, odmah ga blokiraju.

– Do sada smo imali dosta prijava o brojevima putem kojih se pokušavaju napraviti malverzacije i odmah smo te brojeve blokirali te više nisu bili u funkciji – kazala je Nađa Lutvikadić, glasnogovornica BH Telecoma, pozivajući korisnike telekom usluga na oprez.

– Kada naši korisnici vide neki sumnjivi broj neka se odmah obrate nama ili policiji da to riješimo. Nipošto ne treba zvati te sumnjive brojeve – zaključila je Lutvikadić.

Opasni brojevi

Ukoliko na svom mobitelu vidite broj +393193260013, +393193260013 nemojte se javljati, jer u protivnom možete biti oštečeni i za 2.000 eura. Inače pozive koji počinju sa ovim pozivnim brojevima 39…, +390…, +391…, + 392…, +393…, +394… najbolje je odmah izbrisati.

(RTVTK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x