Nove cijene cigareta od 1. januara 2014. godine

0 601

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je usvojio odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu, kojom je propisana posebna akciza od 0,90 KM na pakovanje cigareta od 20 komada, što je povećanje za 0,15 KM u odnosu na prethodnu odluku.

cigarete

Prema usvojenoj odluci, cigarete će poskupjeti od 1. januara, što je redovna korekcija akciza u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, evropskim direktivama, ali i obavezama iz pisma namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom, saopšteno je iz Upravnog odbora UIO BiH.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu propisane su obaveze za poreske obveznike i druga lica koja se bave prometom cigareta, te će morati da popišu zatečene zalihe i plate razliku u akcizi do 10. januara. Upravni odbor UIO BiH nije danas usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period oktobar – decembar. Na današnjoj sjednici konstatovano je da je nakon dužeg vremena završen proces popunjavanja Jedinice za krajnju potrošnju Upravnog odbora UIO BiH stalnim predstavnicima iz Republike Srpske i Federacije BiH koji su u ovom mjesecu preuzeli dužnost.

Članovi Upravnog odbora UIO BiH razmatrali su i stanje ubiranja prihoda od indirektnih poreza, povrata PDV-a i naplate dugovanja, te je zaključeno da će biti organizovana još jedna tematska sjednica u vezi sa ovim pitanjima.

(SodaLIVE.ba/Srna)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x