Nova TV zabranila reemitiranje programa u BiH!

0 539

Najgledanija hrvatska televizija Nova TV jučer je uputila službeni dopis na adrese bh. kablovskih operatera i nadležnih regulatornih agencija u BiH sa sadržajem Upozorenja odnosno Zabrane daljnjeg reemitiranja programa Nove TV (kanali Nova TV i Doma TV) unutar televizijskih programa kablovskih operatera na telekomunikacijskom teritoriju Bosne i Hercegovine kao i teritoriju Republike Hrvatske.

novaTV“Ovim dopisom Vas pozivamo da hitno, ODMAH, učinite sve što je potrebno kako bi se program Nove TV prestao reemitirati unutar TV programa kabelskih operatera na teritoriju BiH. Ističemo da niti autorska prava niti bilo koja druga srodna prava za program Nove TV nije na bilo koji način prenijet, niti je Nova TV d.d., niti davatelj licenci programskih sadržaja od kojih se sastoji program Nove TV, nisu opunomoćili AGICOU kao niti bilo koju drugu udrugu registriranu za kolektivno prikupljanje autorskih prava da ista štiti na području BiH, kao ni na bilo kojem drugom teritoriju.

Ujedno Vam želimo pojasniti kako ne postoji zakonska niti bilo koja druga pretpostavka temeljem koje bi bilo koja udruga za kolektivno zastupanje autora i drugih nositelja prava intelektualnog vlasništva, mogla legitimno tvrditi da je temeljem samog zakona ovlaštena dozvoliti retransmisiju TV programa bilo kojeg nakladnika na području BiH.

Bilo koje drugačije tumačenje dovelo bi do apsurda, odnosno do situacije u kojoj bi bilo koji TV nakladnik bilo gdje u svijetu mogao steći prava emitiranja/reemitiranja određenog TV sadržaja, koji će se, bez obzira na teritorijalno ograničenje, u sustavu kabla reemitirati na nekom drugom ili drugim područjima i na taj način onemogućiti korištenje ekskluzivnih prava emitiranja i postizanje komercijalnog učinka kako nositelju prava tako i drugom TV nakladniku kojem je dozvoljeno emitiranje na teritoriju reemitiranje.

Skrećemo Vam pažnju da smo u TV program Nove TV utrošili zaista znatna materijalna sredstva te je ovakvim postupkom, reemitiranjem programa Nove TV u programima kabelskih operatera koji se emitiraju na telekomunikacijsom teritoriju BiH, dovedeno u pitanje, kako povrat navedene investicije tako i zarada od prihoda od oglašavanja i emitiranja našeg ekskluzivnog partnera na teritoriju BiH.

Stoga ponavljamo kako se program Nove TV na ovaj način, reemitiranjem u programu kabelskih operatera BiH, reemitira i u programu kabelskih operatera na teritoriju RH, koji reemitiraju program kabelskih operatera BiH, pa Vas pozivamo da takvo emitiranje programa onemogućite pod prijetnjom naknade pretrpljene štete.

Slijedom navedenog, reemitiranjem programa Nove TV (u kojima su sadržani naši sadržaji) nanosite štetu kako nama tako i našem eventualnom ekskluzivnom partneru za područje BiH te Vas zadnji puta upozoravamo da ćemo protiv Vas i svih kabelskih operatera na teritoriju BiH, zajedno sa svim vlasnicima licenci, pred nadležnim sudom pokrenuti postupak radi nadoknade štete.

Očekujemo Vašu obavijest i odgovarajuće dokaze o tome da ste onemogućili daljnju retransimisiju našeg programa na području BiH, a time i na teritoriju RH u mjeri u kojoj takva retransimisija krši naša prava”, navodi se u upozorenju Nove TV, koje je objavio portal Teve.ba.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x