Nesvakidašnje medicinske intervencije u BiH

0 817

Na urgentne odjele bh. zdravstvenih ustanova nerijetko dolaze i pacijenti s nesvakidašnjim dijagnozama koje su posljedica njihove neobične, a prema mnogima, i bolesne seksualnosti.

Ilustracija

Hirurzi su primorani da iz tijela takvih pacijenata vade predmete različitih namjena, čime im spašavaju živote, jer ovakve situacije mogu završiti i tragično.

Osjećaju nelagodu

– Naš cilj je spasiti život, a nebitno je ko je pacijent i kako je predmet dospio u tijelo čovjeka. Medicinsko osoblje nikada ne ulazi u pozadinu ovakvih slučajeva. Ne zanima nas intima tih ljudi. Naravno, njihova anonimnost je važna, a među njima ima i poznatih ličnosti. Osjećaju nelagodu kada dođu kod nas. Oni su, međutim, za nas kao i svi drugi pacijenti – kažu hirurzi s kojima smo razgovarali.

Nevjerovatan je spisak predmeta koje su našli u tijelima pacijenata. To su vibratori, banane, poklopci od sprejova, manje boce… U većini slučajeva, osobe s ovim problemom odlaze kod hirurga tek onda kada nemaju drugog izlaza. Takve intervencije obično se okončaju bez operacije.

Hirurg Braco Hajdarević iz Regionalnog medicinskog centra u Mostaru “Dr. Safet Mujić” za “Dnevni avaz” kaže da je u svom bogatom iskustvu imao ovakvih slučajeva.

Neophodna vještina

– Imao sam pacijenta kojem sam vadio poklopac od velikog spreja za osvježenje prostora. To je bio interesantan slučaj, jer se radilo o starijoj osobi iz staračkog doma. On je u čmar gurao veliki sprej i ostao mu je poklopac. Trebalo je dosta vještine da bez oštećenja bude izvađen poklopac, jer da je pacijentu bilo probijeno crijevo, to bi bilo izuzetno opasno. Ovo je, očigledno, bila neka devijacija kod njega – kaže dr. Hajdarević.

On je pojasnio da se kod ovakvih situacija uglavnom primjenjuje endoskopska metoda.

– Pomoću instrumenata se izvlače predmeti. To nosi i rizik, jer se može desiti da je strano tijelo probilo crijevo, a onda nastaje upala potrbušnice, što je gore od sepse. Toga se najviše bojimo. Takav pacijent, bez obzira na to što doktor misli da je izvukao strani predmet, mora biti pod posmatranjem da bismo bili sigurni da nije došlo do oštećenja crijeva. Kod jednog pacijenta imali smo oštećenje, ali se nije radilo o seksualnoj devijaciji – kaže dr. Hajdarević.

Gutaju drške od kašika

– Imamo dosta slučajeva da ljudi nešto progutaju. Najviše sam imao intervencija zbog kašika u želucu. Ranije smo u mostarskoj bolnici uglavnom primali pitomce iz Vaspitno-popravnog doma u Stocu. Oni su gutali drške od kašika kako bi malo izašli iz doma ili pobjegli. Imali smo i pacijenta koji je pojeo cijelu kokoš, a ona je dospjela do rektuma, pa su mu vađeni ostaci kostiju – kaže Hajdarević.

Šolje, drške od metle, teniske loptice…

Statistike koje vode pojedini medicinski časopisi o ovim intervencijama u svijetu i zemljama okruženja, kako prenose mediji, pokazuju da ljekari iz anusa svojih pacijenata vade: boce, šolje, drške od metle, kravlje rogove, ručne svjetiljke, teniske loptice, banane, krastavce…

(SodaLIVE.ba/AVAZ)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x