Nastavlje se trend smanjenja broja prvačića

1 340

U FBiH je i ove školske godine nastavljen trend smanjenja broja učenika koji su upisani u prvi razred osnovnih škola.

prvacici
Postotak smanjenja broja učenika prvih razreda osnovne škole u periodu školska 2009/10 – 2013/14. godina iznosi 13,74 posto. Ukupan broj učenika osnovnih škola je, u istom periodu, smanjen za 16,74 posto.

Ove školske godine je prvi put zabilježeno smanjenje broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola u petogodišnjem periodu. Naime, u odnosu na školsku 2009/10. godinu, taj broj je smanjen za 24,78 posto.

Najznačajniji razlog ovog smanjenja je taj što je u pet kantona ove školske godine u prvi razred upisana prva generacija učenika koji su se obrazovali po devetogodišnjem programu osnovnog obrazovanja i koja je bila malobrojnija od generacija prije toga zbog paralelnih prvih razreda osnovne škole (prvi devetogodišnje i prvi osmogodišnje), kao i radi odgođenog polaska u prvi razred određenog broja učenika, što je bio rezultat odluke njihovih roditelja.

Drugi razlog je pad nataliteta u Federaciji BiH. Analizom kretanja ukupnog broja učenika srednjih škola u Federaciji BiH utvrđeno je da je u periodu školska 2009/10 – 2013/14. došlo do povećanja ukupnog broja učenika srednjih škola i da to povećanje iznosi 11,39 posto.

(SodaLIVE.ba/RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Ismet

Štaće nam djeca-imamo naše političare, oni su veća djeca.(ZLA DJECA)!!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x