Nastavak razgovora sa predstavnicima sindikata

0 634

trg_slobodeU Vladi Tuzlanskog kantona danas su nastavljeni razgovori sa predstavnicima sindikata svih budžetskih korisnika, odnosno uposlenih u policiji, pravosuđu, upravi, osnovnom srednjem i visokom obrazovanju.

Razgovarano je o obavezama proizašlim iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, a na osnovu kojih su usvojene i izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za ovu godinu.
Imajući u vidu da je Rebalansom Budžeta pozicija plaća i naknada budžetskih korisnika umanjena tokom današnjeg susreta razmatrani su i usaglašavani ranije izneseni prijedlozi sindikata i Vlade o tome na koji način provesti neophodne uštede.
Istaknuta je potreba da se urade dodatne analize dosada provedenih mjera štednje Vlade Tuzlanskog kantona posebno na pozicijama koje se tiču materijalnih troškova.
Prihvaćeno je da se određena umanjenja primanja uposlenika provedu za juli 2009. godine.
Danas je dogovoreno da za juli ove godine topli obrok bude 5 KM dnevno i da plaće veće od 1 100 KM budu umanjene za 5%. Analiza ušteda po osnovu ranije donesenih mjere ali i efekta koje će dati dogovoreno umanjenje primanja uposlenika bit će osnovni parametri za nastavak razgovora Sindikata i Vlade u cilju dogovora za naredne mjesece ove godine.
Danas je naglašeno da se, uz sve uvažavanje stavova sindikata i potrebe da se zaštite uposlenici sa najnižim primanjima, ne bi smjelo dovesti u pitanje ispunjavanje uslova MMF-a.

sindikat razgovori
Ministar finansija je upozorio da svi oni koji ne ispune ove uslove ne samo da neće dobiti dio novca iz aranžmana sa MMF-om nego je predviđeno i umanjenje prihodi od indirektnih poreza koji se raspoređuju u skladu sa Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.
Danas je dogovoreno da će vrlo brzo biti potpisani neophodni sporazumi i aneksi kojima će se definisati postignuti dogovori, kako bi se u planiranim rokovima mogao završiti obračun plaća za budžetske korisnike za juli 2009. godine.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x