Nasilje specijalaca nad civilom u Tuzli: Spržio mi je lice!

0 1.033

Almir Žilić iz Tuzle pokušao je u neredima tokom protesta u Tuzli pronaći brata. Došao je do Tržnog centra na Slatini , gdje su bili demonstranti koji su bježali od policije. Vidio je da mu se približavaju specijalci , te je podigao ruke da im da do znanja da nema nikakvog predmeta niti namjere da ozlijedi specijalce. Međutim, specijalac mu je spržio lice.

„Tražio sam brata, da se maknemo sa protesta. Specijalci su prišli tržnom centru na Slatini, digao sam ruke u zrak, da me ne bi počeli tući. Onda mi je prišao specijalac , gurnuo me i rekao „Odbij!“. Ja sam mirno, ionako stojao, ruke držeći u zraku. Prišao mi je na 10 centimetara blizine , spustio sprej ,kao da ga krije. Onda me je poprskao u facu! Pozlilo mi je, jer mi je spalio lice. Nisam imao daha, te sam spustio se na zemlju. Nisam ništa vidio na oči. „- ispričao je Žilić.

DSCN0943

Nakon što je pao na zemlju , neko iz mase je prišao da mu pomogne, te je odnešen u Dom zdravlja. Kada je došao sebi upućen je na UKC , gdje su mu ustanovljene opekotine prvog stepena.

Ovaj incident slučajno je zabilježen kamerom, te se može pogledati na sljedećem snimku:

„ Još uvijek mi oči magle i ne vidim dobro. Lice mi spaljeno. Zadobio sam opeketine prvog stepena, a nisam ni kriv ni dužan. Mislim da je specijalac prekoračio ovlasti i svoju ljutnju na masu ,usmjerio je prema meni. Takvu vrstu policajaca bi trebalo skloniti sa ceste, jer u zakonu stoji pravilo, da ako ne pružaš otpor neće biti primjenjena sila. Na meni su je primjenili.“- ogorčeno priča Almir.

Dodaje da je pola tih isti policajaca trebalo biti u službi naroda, a ne tući narod i brutalno ranjavati. Žilić će podnijeti prijavu protiv specijalca koji mu je uništio lice.

On je samo jedan od mnogih civila koji su na današnjim protestima zadobili povrede .

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x