Najviše stećaka u Konjicu

0 2.218

Programom „Mladi i naslijeđe” koji obuhvata prezentaciju dokumentarističkih i video radova, te likovnu izložbu 50 učenika osnovnih i srednjih škola, danas će u Društvenom domu Konjic biti otvoreni 14. po redu „Dani evropskog naslijeđa” na temu „Stećak, njegova promocija i afirmacija” .

Svjetska baština

Ovu manifestaciju organizira Ministarstvo kulture Federacije BiH, a povod je aktuelna priprema za nominaciju stećaka za upis u listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, koju Bosna i Hercegovina priprema u suradnji sa susjednim zemljama, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Programom manifestacije „Dani evropskog naslijeđa” planirano je da učesnici, odnosno zastupnici oba doma Parlamenta Federacije BiH, te predstavnici ambasada u BiH, sutra posjete tri nekropole stećaka u općini Konjic i to u Kaurskom groblju u Borcima, Glavatičevu na lokalitetu Gajine i u selu Biskup ćija će nekropola stećaka biti nominirana za listu svjetske baštine.

U općini Konjic nalazi se 3.500 stećaka na oko 130 lokacija. Osim toga, najveći broj stećaka nalazi se u Rogatici i Nevesinju.

– Konjic nije slučajno odabran da bude domaćin ovogodišnje manifestacije. Upravo na ovom području nalazi se značajan broj nekropola sa stećcima – kaže pomoćnica federalnog ministra za kulturu Angela Petrović. Ona ističe da predstavnici zakonodavnih tijela koja donose odluke od važnosti za zaštitu kulturne baštine, dobivaju informacije o stanju spomenika kulture iz prve ruke i jasnu sliku o samim spomenicima, njihovoj ljepoti i značaju, te potrebi njihovog očuvanja.

Ogromno značenje

Predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović kazao je jučer da je odabirom ovogodišnje teme data snažna podrška procesu nominacije stećka za upis u Listu svjetske kulturne baštine. – Stećci imaju duboko simboličko, historijsko i aktualno političko značenje. Kao nadgrobni spomenici imaju svoju značajnu evropsku i bosansku dimenziju. U toj fascinantnoj kulturološkoj pojavi, svojedobno, u srednjevjekovnoj Bosni došlo je do kvalitativnog prožimanja evropskih i bosanskih vrijednosti što je rezultiralo stećcima – kaže Lovrenović.

Planirano je da BiH za Listu svjetske kulturne baštine nominira oko 20 nekroploa stećaka sa područija 18 opština iz cijele BiH.

– Do sada je urađen veliki dio posla na pripremi nominacijskih dokumenata i ostalo je još da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na svojoj slijedećoj sjednici ovog mjeseca usvoji prijedlog. Poslije toga, ostaje da popis nekroplola prihvati i Komisija BiH za odnose sa UNESCO-om, nakon čega će svaka od zemalja učesnica projekta nominacije stećaka posebno nominirati svoje stećake za tentativnu listu za upis u svjetsku kulturnu baštinu, da bismo se potom vratili zajedničkom dijelu izrade nominacijskog dosijea za uvršavanje stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a – objasnio je Dubravko Lovrenović.

U 50 evropskih država

Manifestaciju “Dani evropskog nasljeđa” kreiralo je i pokrenulo 1991. godine Vijeće Evrope, a za cilj ima afirmaciju i promociju svijesti o tome da je kulturna baština važan dio zajedničke evropske i svjetske kulturne baštine. Održava se u jesen svake godine u 50 evropskih zemlja. Iz budžeta Ministarstva kulture FBiH izdvojeno je 50.000 maraka za organizaciju. Do sada je ova manifestacija realizirana u Mostaru, Tuzli i Srebreniku, Vranduku, Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, Čapljini, Počitelju i Stocu, Jajcu, Travniku i Donjem Vakufu i u Sarajevu.

Nagrade zaslužnim

Svečanom dodjelom Povelja za doprinos u očuvanju kulturne baštine BiH koju Federalno ministarstvo kulture i sporta tradicionalno dodjeljuje zaslužnim pojedincima i institucijama, sutra će u Konjicu biti završeni Dani evropskog naslijeđa.

Ovogodišnji dobitnici povelje su profesor historije Džemil Jakić, arheolog Lidija Fekeža-Martinović, članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović i Ljiljana Ševo, načelnik Konjica Emir Bubalo i Općina Konjic.

(Tip)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x