Država najviše troši na plaće, troškove uposlenih, putovanja, telefon…

3 752

Ukupno izvršenje rashoda institucija BiH iznosilo je 977.865.882 KM, od čega 508.462.563 KM za bruto plaće i naknade, 125.571.741 za naknade troškova uposlenih, 18.323.425 KM za putne troškove, 10.854.135 KM za izdatke telefonskih i poštanskih usluga, 59.201.680 na kapitalne izdatke i 4.222.794 KM za reprezentaciju.

Ilustracija

Podaci su ovo Ureda za reviziju institucija BiH, koji je izvršio reviziju 68 institucija BiH.

Ovaj ured je tokom revizije utvrdio postojanje značajnih nedostataka i propusta, pri čemu se najznačajnije nepravilnosti ogledaju u potrošnji sredstava za javne nabave, reprezentaciju, upotrebu i održavanje službenih vozila, PTT troškove, sisteme internih kontrola, ugovore o djelu, stimulacije i prekovremeni rad, putne troškove te druge vrste nedostataka.

Jedan od razloga za ovakvo utvrđeno stanje je i činjenica da još uvijek ne postoje jedinstveni troškovi, odnosno interna pravila potrošnje javnog novca za sve državne institucije, navodi se u saopćenju Ureda za reviziju institucija BiH.

Zbog utvrđenih značajnih kršenja propisa, propusta i nedostataka, Ured za reviziju je, u skladu s međunarodnim, ISSAI standardima revizije, dao mišljenje s rezervom za 17 institucija, i to za Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agenciju za sigurnost hrane BiH, Agenciju za školovanje i stručno osposobljavanje kadrova, Centar za uklanjanje mina u BiH/BHMAC i Direkciju za civilnu avijaciju.

Mišljenje s rezervom dato je i za Državnu agenciju za istrage i zaštitu, Fond za povratak, Institut za mjeriteljstvo BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo obrane, Službu za zajedničke poslove institucija BiH, Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i Ured za zakonodavstvo BiH.

Kako se navodi u saopćenju, za ostatak institucija je, u skladu sa standardima, dato mišljenje bez rezerve, sa skretanjem pažnje ili bez toga.

Premda su uočena određena poboljšanja, prvenstveno u smislu implementacije preporuka revizije iz ranijih godina, što ukazuje da su preporuke koje revizija daje provedive, te premda je broj institucija koje su dobile mišljenje bez rezerve nominalno veći u odnosu na broj onih koje su dobile mišljenje s rezervom, Ured za reviziju je obavijestio javnost da institucije koje su dobile mišljenje bez rezerve u ukupnom budžetu učestvuju tek manjim dijelom, dok je za veći dio budžeta institucija BiH dato mišljenje s rezervom, koje ukazuje na postojanje značajnijih propusta i nepravilnosti.

Svi izvještaju o reviziji poslovanja institucija BiH za 2010. godinu su dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru, te su javnosti, zajedno s izvještajima iz ranijih godina, dostupna na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
nije bitno

samo se jos vise nasekiram kad ovo procitam..mada sve znam ! bolje ne stavljajte ovako nesto..

Tulipan

Trose novac nas poreznih obveznika mamu li im….
Kako ih nije sramota, kad ce ovaj iznos da trose na boracku populaciju,invalidnine,penzionere,nova radna mjesta,itd itd…..
Drzava sa najvisim placama glavonja u regiji,a narod nema za hljeba……

Nek vas je sramora lopovcine

Old Skul

Ma jebo sam im mater klosarsku!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x