Najesen novo poskupljenje osnovnih namirnica u BiH

1 655

Nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica sigurno će se dogoditi početkom jeseni, izjavio je sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača ZIP iz Sarajeva Mesud Lakota.

Ilustracija

Lakota je naveo da je pojeftinjenje hljeba marketinški trik, jer se sigurno neće dugo zadržati smanjenje cijene od desetak feninga, dok su pad cijena pšenice i brašna, stagnacija cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih prerađevina, samo trenutnog karaktera.

Lakota ističe da poskupljenja koja su se događala ranije u ovoj godini nisu bila realna i predstavljala su ekstra profit, te da su se neki odlučili na određena pojeftinjenja, koja će se zadržati mjesec-dva, da bi nakon toga ponovno išli sa novim podizanjem cijena.

Polubijeli i narodni hljeb od 400 grama pekare “Klas” od danas su jeftiniji za 0,15 KM i iznose 1,15 KM, umjesto dosadašnjih 1,30 KM, kako je i najavljeno prije nekoliko dana.

Odluku o sniženju cijena donijela je nova uprava “Klasa”, na osnovu predugovorenih cijena pšenice ovogodišnjeg roda, a ranije je i sarajevska pekara “Aspek” najavila da će od 11. avgusta sniziti cijenu polubijelog hljeba sa 1,30 KM na 1,20 KM.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Za Harisa

Nije korektno objaviti samo dio teksta gospodina Lakote ,
i to onaj koji govori o minimalnom pojeftinjenju brašna zbog dobrog roda pšenice .
Istina , koja se ovdje skriva je slijedeća :
– zbog poskuljenja struje ( a znamo ko ga je odobrio i zašto ),doći će do vala poskupljenja svega – svih živežnih namirnica , jer svi privredni subjekti imaju veće troškove proizvodnje.
Glasajte za crvenka i Betmena jer oni imaju vašu bezrezervnu podršku .

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x